Pratite nas na Facebooku

Početna » » Endivija odlična hranjiva salata

Endivija odlična hranjiva salata


endivija

KRATKA PRIČA O ENDIVIJI

Endivija (Cichorium endivia) pripada istoj porodici kao i salata, ali zbog plemenitosti ju je boljesmatrati cikorijom. Što se porodice endivije tiče, predak im je isti: divlja samonikla cikorija. Poznavali su je stari Egipćani, Grci i Rimljani koji su je vrlo cijenili i poštivali, te joj pripisali ljekovita svojstva. Endivija je kod nas manje poznata povrtna kultura. U zapadnoj Europi, posebno u Francuskoj, Velikoj Britaniji, endivija je mnogo više korištena nego kod nas, možda se radi o tome da se na našem podneblju manje njeguje raznolikost u salatama i eksperimentima sa biljem. Npr. maslačak koji se ne prodaje u našim trgovačkim centrima kao salata, niti kao čaj, dok je na Zapadu vrlo popularan.

ENDIVIJA DANAS

Kada se pojavi na tržnicama u pravilu se radi o uzgojenoj endiviji u primorskim krajevima, koja se nudi kao "zimska salata", jer joj je ponuda najveća u zimi kad je salata rijetkost, odnosno kad se nudi samo ona uzgojena u staklenicima i plastenicima. Zbog toga je endivija dobila naziv zimske salate i u praksi se poistovjećuje sa salatom. Tome najviše doprinosi činjenica da se na našim tržnicama nudi samo jedna vrsta endivije koja u svemu podsjeća na salatu. Međutim, iako endivija može donekle zamijeniti salatu (mnogo je tvrđa i žilavija, po okusu gorča), endivija je ipak povrće i to vrlo visoke kvalitete sa znatno većim mogućnostima primjene u kulinarstvu nego salata. 
Poznata su dva glavna tipa endivije:
  • batavijski tip, koji sliči kao salati 
  • mahovinasta endivija s vrlo kovrčastim i nazubljenim lišćem.
Obje vrste imaju zajedničku karakteristiku da po razvijanju listova oblikuju glavicu. Kod nas su uglavnom poznate obje vrste, premda se batavijski tip više uzgaja jer bolje zamjenjuje salatu, mekši je i nije gorak kao kovrčava endivija.

Naši povrtlari, osim rijetkih iznimaka ne rade na oplemenjivanju biljke kao što to rade npr. drugi suvremeni uzgajivači u Europi, već ostavljaju da biljka sama prirodnim rastom formira glavicu.  Endivija batavijskog tipa (eskariol) može se postupkom etioliranja učiniti mnogo plemenitijom, i to na više načina. Glavica se u određenoj fazi razvoja na vrhu poveže. Unutrašnji listovi ostaju na taj način bez svjetlosti te se gubi klorofil, postaju blijedozelenkasti, mekani i sočni, što je za neke potrošače najvažnije, istodobro gubi gorčinu koja je karakteristična. Isti učinak postiže se ako se glavica pokrije okrenutim loncem za cvijeće ili se iznad biljke postavi karton.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Sprječava oksidaciju kolesterola, zdrava je za srce. Beta karoten sprječava nedostatak vitamina A u našem organizmu, snažan je antioksidans pa zbog toga poboljšava djelovanje cijelog imunološkog sustava, a znanstveno je dokazano da utječe i na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava. Bogata je i ostalim vlaknima važnima za probavu, sadrži glikozide. Dijetalna vlakna također pomažu zdravlju srca tako da vežu soli u debelom crijevu i izlučuju ih iz tijela. Za ponovnu proizvodnju žučnih soli potreban je kolesterol, čime se smanjuje njegova količina u krvi i smanjuje rizik od njegovog štetnog djelovanja.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Zeleno lišće je jestivo dok je mlado, ali zato mnogo bogatije mineralnim sastojcima i vitaminima nego izbijeljeno lišće i mnogo je hranjivije. U zelenim listovima endivije ima 17 mg % vitamina C, dok ga u etioliranom ima svega 9 mg %. Također sadržava beta-karoten. Endivija je općenito po mineralnom i vitaminskom sastavu siromašnija od salate glavatice, osobito kad se uspoređuju unutrašnji izbijeljeni listovi. Međutim, energetska vrijednost endivije mnogo je veća nego kod salate, jer je bogatija proteinima, šećerom, suhom tvari i polisaharidima. Gorke tvari što ih sadržava mliječni sok endivije veoma su korisne i potrebne organizmu jer pobuđuju tek, potiču izlučivanje mokraće, a mnogi ljubitelji povrća posebno cijene upravo taj gorak okus.

JELA S ENDIVIJOM

Kod nas se u kulinarstvu endivija slabo koristi. Šteta je što domaćice ne znaju da se endivija priprema kao povrće, odnosno da se kuha, pirja i miješa s ostalim povrćem, odnosno, jer bi time obogatile zimski jelovnik. Endivija se može poslužiti sama ili u kombinaciji sa drugim voćem i povrćem. Kad se endivija priprema sirova kao salata, može se oplemeniti na taj način da se narezana više puta isplahne u hladnoj vodi i na taj način dobrim dijelom ublaži gorčina. Endiviju pomiješajte s blažim ili slatkastim povrćem, kao što su npr. krumpir ili cikla, umacima kao što su vinegretski ili limunov umak ili čak s voćem (naranče, mandarine, jabuke) i pospite začinskim travama (bosiljak, kopar, miloduh, peršin, vlasac).  Endivija daje odličan okus u kombinaciji s rajčicama, dobra je u umaku od vrhnja može se pržiti ili poslužiti kao samostalna salata.