Pratite nas na Facebooku

Početna » » Morski rakovi za samo 3 minute dijetalni recept

Morski rakovi za samo 3 minute dijetalni recept

morski rakovi recept

Zdravo pirjani morski rakovi izvrsnog su okusa, pa ih možemo kombinirati s raznim povrćem i tako dobiti cjelovit obrok.

Sastojci: 
  • 250 g rakova srednje veličine bez ljuštura i utroba
  • 2 žlice + 1 žlica limunova soka, morska sol i papar po želji
  • 3 žlice pilećeg ili povrtnog temeljca s niskim udjelom natrija
  • 2 režnja češnjaka srednje veličine
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
    Priprema:
    1. Nasjeckajte češnjak i pustite ga da odstoji 5 minuta.
    2. Rakovima skinite ljušture i izvadite utrobu.
    3. U meso rakova utrljajte 2 žlice limunova soka, sol i papar po želji.
    4. U tavi od nehrđajućeg čelika zagrijte 3 žlice temeljca na vatri srednje jačine.
    5. Kada temeljac počne isparavati, dodajte rakove i pirjajte. Povremeno promiješajte. Nakon 2 minute okrenite ih i dodajte češnjak. Pirjajte dok ne postanu ružičasti i neprozirni (oko 3 minute). Veće rakove pirjajte 4-5 minuta. Kako biste izbjegli prekuhavanje, mjerite vrijeme pripremanja. Prekuhani će biti žilavi.
    6. Prelijte s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i preostalom žlicom limuna.

    RECEPT ZA 2 OSOBE

    9 SJAJNIH PRIJEDLOGA POSLUŽIVANJE MORSKIH RAKOVA:

    • Salata od morskih rakova i kikirikija. Pomiješajte kupus s tamarijem i rižinim octom. Na njega složite rakove (bez temeljca u kojem su se kuhali) i prelijte omiljenim umakom od kikirikija.
    • U temeljac u kojem su se pirjali rakovi dodajte pesto, nasjeckane rajčice i kapare te maknite s vatre.
    • Kopar je dobra ideja da pomiješate s rakovima.
    • Prelijte lososa pestom ili tapenadom od maslina.
    • Vrući ili hladni rakovi dobro idu uz omiljeni ljuti umak.
    • Ljuti azijski rakovi: Dok se rakovi još pirjaju, dodajte 1/8 mljevene ljute paprike, 1/4 čaše soka od naranče i 1 žlicu svježe mljevena đumbira. Poslužite s vrućom rižom.
    • Rakovi Niquise: Bez masnoće 1 minutu pirjajte sitno nasjeckan crveni luk i gljive. Dodajte rajčicu narezanu na kockice i velikog raka. Pirjajte 2 minute. Promiješajte. Dodajte oprane kapare i nasjeckane crne masline te pirjajte još 2 minute. Protresite posudu da se masline i kapari pomiješaju s umakom.
    • Pirjanje na azijski način:Nasjeckani crveni luk i graškove polovice pirjajte bez masnoće. Pomiješajte sa rakovima, jednom sitno nasjeckanom rajčicom i naribanim đumbirom. Sol zamijenite tamarijem (sojinim umakom). Poslužite s rižom ili rezancima.
    • Salata od rakova: Pomiješajte rakove za samo 3 minute, jedan mali avokado narezan na kockice, 3 korijena celera narezanog na kockice i 2 žlice mediteranskog preljeva pomiješanog s 1 žlicom senfa. Poslužite na listovima salata ili rajčicama.
    • Klasični morski rakovi: 225 g većih rakova pirjajte 4 minute dodavši 1 žlicu limunova soka i 1/2 čaše bijelog vina za temeljac. Zatim dodajte 3 protisnuta režnja češnjaka i malo morske soli. Pirjajte 1 minutu. Maknite s vatre, poprskajte maslinovim uljem i pospite peršinom.