Pratite nas na Facebooku

Početna » » Bob biljka

Bob biljka

bob
Učinili bismo veliku nepravdu gurmanima prirodne prehrane, ljubiteljima izuzetnih namirnica, koji lepezu svojih jelovnika stalno sa strašću proširuju, kad bob ne bismo predstavili kao samosvojno povrće.

KRATKA PRIČA O BOBU

Bob možemo svrstati u jednu od leguminoza (grah, mahune, slanutak) kojima po svojim botaničkim karakteristikama i pripada. Kad neupućenima spomenete bob, većina će najvjerojatnije odmahnuti rukom: "Pa to je isto kao i grah!".  Iako u tome ima nešto istine, bob ipak nije grah ni okusom ni sastavom. To je najmjerodavnije mogu posvjedočiti dalmatinske domaćice, gdje se bob najviše i uzgaja i priprema više zbog gušta, odnosno njegovog posebnog okusa nego zbog hranjivosti.
Bob ni u svijetu ne uživa osobit glas namirnica, osobito ako se usporedi s ostalim leguminozama. Jedino se često uživa sirov, kao desert. Neznatne su površine zasijane bobom, a i prinosi su mu mali. Vjerojatno se zbog toga i na njegovom oplemenjivanju vrlo malo radi.

Pradomovina boba je Tibet, gdje je pronađen divlji bob, a u Europi, Egiptu i Arapskim zemljama bio je poznat još u prethistoriji. Bob se smatra najstarijom kulturom među leguminozama. U antičko doba mnogo se više koristio u ljudskoj prehrani, ali izgleda da su ga istisnuli kukuruz, krumpir, a posebno grah i mahune. Najvjerojatnije iz ekonomskih razloga jer bob je za prehranu najbolji u obliku nedozrelih nježnih mahuna ili mladog zrna što je neekonomično.


BOB DANAS

Boba ima više vrsta, ali se načelno može podijeliti u dvije najizrazitije skupine: sitno sjeme i krupno sjeme. Sitnosjemeni bob potiče iz Azije, a krupnosjemeni iz Afrike. U povrtlarstvu se najčešće uzgajaju krupnosjemene vrste, što je i razumljivo. Međutim, postoji i niz lokalnih odlika dobivenih selekcijom s obzirom na podneblje, klimu, zemljište i sl. U svijetu se najviše uzgaja u Evropi, a kod nas u Primorju i u Makedoniji. U nekim se zemljama čak melje u brašno i miješa s ostalim žitaricama za pripremanje juha, kaša i sl. U nestašici kave, prženo i mljeveno zrnje boba, te skuhano kao kava može stvoriti iluziju prave kave.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Bob je u prehrani veliki izvor vitamina B, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. U kombinaciji sa žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama čini odličan sastav biljnih proteina. Bob ima ljekovito djelovanje na zdravlje cijelog našeg organizma. Konzumiranjem hrane bogate dijetalnim vlaknima može smanjiti razinu kolesterola u krvi, a na taj način i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava. Također je dobar za reguliranja probave, daje osjećaj sitosti što pozitivno djeluje na gubitak težine, potiče jačanje imunološkog sustava. Sadrži vrlo zanimljivu L-DOPA aminokiselinu koja se koristi kao lijek za oboljele od Parkinsonove bolesti. L-DOPA utječe na povećanje razine neurotransmitera dopamina koji sudjeluje u važnim moždanim funkcijama kao što su spavanje, raspoloženje, učenje, ponašanje i slično. Savjetuje se umjerenost jer postoji rizik od predoziranja što za posljedicu može imati mučninu, povraćanje, mentalne i emotivne poteškoće, visoki krvni tlak, nestabilnost živčanog sustava.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Energetska vrijednost 100 g svježeg boba iznosi 88 kcal / 370 kJ, od toga sadrži 17,6% ugljikohidrata, 8% proteina i 0,7% masti dok je udio hranjivih vrijednosti sušenog boba znatno veći. Bob sadrži raznolike minerale: bakar, mangan, fosfor, magnezij, kalij, cink, željezo, selen i kalcij.
Od vitamina u nešto manjim količinama sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu i vitamin A.
Bob u 100 g sadrži beta karotena 196 mcg i fitosterola 22 mg, od čega beta-sitosterola ima 18 mg. Činjenica je da je bob na drugom mjestu kao izvor prirodnih bjelančevina. Sadržava još i lecitin, kolesterol, nuklein, bliceride, škrob, šećer, kiseline, masti, pektin. Sadrži mnogo vitamina, osobito grupe B, i dosta fosfora i željeza. Na žalost ni soja ni bob ne uzgajaju se i ne troše kod nas koliko bi to po svojoj biološkoj vrijednosti zaslužili.

JELA S BOBOM

Zanimljivo je da su gurmani upravo upravo soji i bobu dali epitet gurmanskih namirnica. Jesu li soja i bob stekli taj glas samo zato što su deficitarni, što se malo uzgajaju i što se teško do njih dolazi, ili su taj epitet zaslužili time što su punovrijedne, hranjive i ukusne namirnice? Čini se da se gurmani rijetko varaju kada se radi o jelima biljnog porijekla. Bob je kompatibilna namirnica sa blitvom, mrkvom, patlidžanima, porilukom, artičokama, poznate su dalmatinske juhe s bobom. Dakle sa bobom možete kombinirati gotovo sve važnije i nama lako dostupne namirnice.