Pratite nas na Facebooku

Početna » » Šećer i mršavljenje

Šećer i mršavljenje


šećer
Šećer je jedna od nezdravijih namirnica na svijetu što se tiče loših ugljikohidrata i može biti opasan kad se uzima u velikim količinama. Šećer kao nužni dodatak naše svakodnevne prehrane nažalost se nemože izbaciti, ali svakako se može smanjiti i zamijeniti nekom drugom zdravljom namirnicom.

Šećer je ekstrakt korijena šećerne repe ili šećerne trske - kvalitetan proizvod, ali samo kad je u prirodnom obliku. Bijeli šećer koji dolazi u trgovinama (u prahu ili kockicama) nije prirodni proizvod! Iako je dobiven, obrađen  uz primjenu najboljih metoda i poštivanje odgovarajućih međunarodnih propisa i standarda, šećer iz vaše kuhinje je pretprio brojne transformacije prije nego je dospio u nju. Spomenuti ćemo samo konzerviranje, izbjeljivanje i čišćenje u komercijalne svrhe, kako bi se dobili razni poznati nam oblici šećera koji dolaze u trgovine.

Ni smeđi šećer, osim ako mu porijeklo nije dobro poznato, nije prirodni proizvod. Najkvalitetniji po našem mišljenju, a kojeg dijele i brojni stručnjaci, jest šećer u kristalu koji se koristi u pravljenju džemova.

Koje količine šećera smijemo uzimati ? Jednu žličicu u šalicu napitka po izboru ili u jogurt, i to dvaput dnevno. Industrijski šećer možete zamijeniti cvjetnim medom (povremeno), voćnim šećerom. No ovdje također treba na vrijeme znati varirati te koristiti šećer od šećerne trske ili šećer u kristalu.

Bonboni, kolači i keksi iz trgovine loši su za zube i želudac, također pretjerano zašećereni i umjetno obojeni. Fruktoza je čisti voćni šećer. Ako ju možete nabaviti u specijaliziranim dućanima s dijetalnim proizvodima, uzimajte ju četvrt sata prije obroka - odlično presijeca glad. Ukoliko ju ne možete naći, prisjetite se da postoji u voću, kao što joj to samo ime kaže. No budući da se voće mora uzimati vremenski daleko od obroka, njime ne možete presjeći glad.

Med koji djeluje iritirajuće na crijeva i želudac s viškom kiseline, ne smije se uzimati u prevelikim količinama, ni prečesto. Kao i brojne druge visokokonccentrirane namirnice, treba ga smatrati gotovo kao lijek koji ima laksativno djelovanje, odstranjuje otrovne tvari iz organizma te olakšava mokrenje.

Med je dakle kao zamjenu za šećer treba uzimati povremeno, izbjegavajući pri tom velike količine. Najbolje ga je uzimati 2 do 3 puta tjedno, i to na sljedeći način:
Pola žličice napola kristaliziranog meda stavite na jezik i lagano pustite da se otopi i pri tom dobro izmiješa sa slinom. Sintetički šećer koji se često koristi u dijetama može se uzimati naizmjenično s medom i šećerom u kristalu.

Dajemo primjer:
  • ponedjeljak - šećer u kristalu
  • utorak - cvjetni med
  • srijeda - Sucaryl
  • četvrtak - med
  • petak - šećer u kristalu
  • subota - fruktoza
Već i sama promjena čini dobro jer ima dvostruku prednost, bez obzira o kojoj je namirnici riječ:
  1. Omogućava vam da testirate reakcije vlastitog organizma na određeni proizvod. Ako primjetite da med kod vas izaziva žgaravicu, nemojte ga uzimati čistog već u čaju. Ako vam se ne sviđa okus sojinog brašna, nemojte se siliti, koristite nešto drugo. Ako vam se kukuruzno ulje čini bezukusnim za salatu, ili ste alergični na neku žitaricu, koristite radije suncokretovo ulje.
  2. Prirodna je potreba varirati okuse. Čovjek ju je stekao vlastitim stvaralačkim umijećem tijekom stoljeća izobilja, posebice zadnjih stotinjak godina za vrijeme kojih je njegov jelovnik postao sve raznolikiji i profinjeniji. Više se i ne bismo mogli vratiti na jednoličnu prehranu, naše nepce uživa u prepoznavanju bezbrojnih okusa hrane koja mu se nude.
Dobro pitanje na ovu temu glasi: "kako ćemo održati minimalnu potrebnu količinu šećera u krvi?" Našem tijelu je potrebna glukoza, a ne šećer, da bi dobivalo energiju. Voće a posebno žitarice lako mogu naše tijelo nahraniti glukozom koja mu je potrebna u normalnim okolnostima. Ako se dogodi privremeno pomanjkanje ugljikohidrata (kada se bavite kakvom intenzivnom fizičkom aktivnošću), tijelo se dobro zna poslužiti drugim energetskim zalihama, primjerice masnim naslagama. Stoga nije potrebno jesti šećer. Preporuča se upotreba umjetnih zaslađivača , kao što su saharin ili aspartam, ali povremeno, dok se ne naviknete na promijenjen okus hrane.

Med se predstavlja kao zdrava i prihvatljiva alternativa šećeru jer je prirodan. Med također ima vrlo visok glikemijski indeks i izaziva nagli porast količine šećera u krvi: stoga ima djelovanje kao i šećer- Drugim riječima, med je samo još jedan oblik šećera koji treba po svaku cijenu izbjegavati.