Pratite nas na Facebooku

Početna » » Važnost pravilnog unosa hrane

Važnost pravilnog unosa hrane

Ono o čemu mnogi ljudi danas ne vode dovoljno računa, vjerovatno zbog manjka vremena i vječite žurbe da negdje stignu, zbog toga što brzo živimo i sve na brzinu radimo, jeste dobro i temeljito žvakanje hrane. Drugim riječima, većina ljudi brzo jede i time čine veliku grešku u ishrani. Pravilo da se hrana dobro sažvače je prilično staro ali veoma korisno. Naime, na taj način čovjek čuva organe za probavu, a preko njih i cijeli organizam. Nebitno dali se bavite sportom, želite smršaviti ili ste zadovoljni svojim izgledom - svi trebamo paziti kako unosimo hranu u naš organizam.
Taj princip makrobiotičari su dobro shvatili te preporučuju lagano žvakanje. Bilo bi zaista dobro kad bi ljudi shvatili da odvajanje vremena za lagano i dobro žvakanje znači odvajanje vremena za bolje zdravlje i život. Najgore je ako netko misli da može jesti unaprijed ili unazad. Nitko ne može reći da nema vremena za doručak pa će zbog toga doručak spojiti s ručkom. 

Doručak se ne može jesti unazad, kao što se ne može jesti unaprijed. Odnosno, ne može se sa doručkom pojesti i ručak, zato što nećemo biti u mogućnosti niti imati vremena da ručamo u vrijeme kada obično to treba činiti. Uostalom sa ishranom je slično kao i sa spavanjem. Dug prema snu se nikada ne može nadoknaditi, baš kao ni dug prema hrani.

Ljudi obično misle da probava hrane započinje u želucu što je pogrešno. Probava zapravo započinje u ustima jer slina u ustina sadrži enzime potrebne za probavu koji su potrebni za razbijanje škroba koji unosimo u tijelo na manje molekule koje tjelesne ćelije koriste za energiju. Ukoliko ne sažvačete dovoljno vaš zalogaj, bezpotrebno ćete opteretiti vaš želudac te velike čestice hrane će postati "plodno tlo" za razne bakterije, također nećete unijeti važne hranjive sastojke u vaš organizam. Nuspojave koje se pojavljuju zbog nedovoljnog žvakanja hrane su: loša probava, žgaravica, nadutost, vjetrovi i sl.

Kada biste jeli pravilno vaš obrok ne bi smio trajati kraće od 30 minuta, a svaki zalogaj trebalo bi sažvakati najmanje 25 puta. Ukoliko do sada niste pazili na pravilan unos hrane vrijeme je da počnete, razlog tome je još više ukoliko patite od viška kilograma i imate zadan cilj mršavljenja. Neka vam nikada ne bude neugodno zadnji napustiti stol! Ljudi neće misliti da ste gladni ili željni hrane, budite slobodni pričati sa vašim ukućanima ili prijateljima o pravilnoj ishrani i važnosti pravilnog unosa hrane.