Pratite nas na Facebooku

Početna » » Špinat je idealna namirnica za regulaciju težine

Špinat je idealna namirnica za regulaciju težine

Špinat je jednogodišnja biljka, sočnih listova, lijepe izrazito zelene boje  koju mu daje velika količina klorofila, pa zbog toga špinat nazivaju "kraljem povrća s klorofilom". Špinat je izvanredan biljni izvor željeza i za razliku od mesa ima manje kalorija te je doslovno bez masnoća. Bogat je izvor fitonutrijenata. Karotenoidi poput beta-karotena, luteina i zeaksantina osiguravaju snažnu antioksidativnu zaštitu staničnih struktura. Također sadržava 13 različitih fitonutrijenata flavonoida koji djeluju kao snažni antioksidansi. Špinat je niskokaloričan pa je zato i idealna namirnica za sve koji su procesu zdravog mršavljenja, 100 g špinata ima samo 23 kalorije To uvjetuje mala količina hranjivih sastojaka: bjelančevina 2,2 %, ugljikohidrata 3,9% i masti 0,3%. Legenda o Popaju nije daleko od istine, naravno, ako je shvatimo u figurativnom smislu. 

LJEKOVITA SVOJSTVA

Istraživači su u špinatu identificirali barem 13 različitih flavonoida koji imaju snažnu antioksidativnu vrijednost te su se pokazali i kao antikancerogeni agensi. Uzimajući u obzir količinu blagotvornih hranjivih tvari, malo koja se namirnica može usporediti sa špinatom kad je riječ o aterosklerozi i bolesti srca. Špinat je izvanredan izvor vitamina C i A. Ove dvije hranjive tvari snažni su antioksidansi koji smanjuju koncentraciju slobodnih radikala u organizmu: vitamin C je antioksidans topljiv u vodi, a beta-karoten u mastima. Kombinacija u vodi i u mastima topljivih antioksidansa sprečava oksidaciju kolesterola te tako utječe na prevenciju ateroskleroze. Špinat je također izvanredan izvor folne kiseline i vitamina B6, dvaju vitamina koji pomažu održavati razine homocisteina (koji može izravno oštetiti stijenke krvnih žila) niskima. Također je poznat čimbenik rizika od bolesti srca i krvožilja. Špinat je izvanredan izvor magnezija i kalija, dvaju minerala nužnih za održavanje ravnoteže krvnog tlaka.

U studijama istraživači su otkrili da špinat može pomoći u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i može smanjiti utjecaj gubitka pamćenja uzrokovanog starenjem. Istraživači su otkrili da davanje špinata starijim životinjama značajno poboljšava njihove sposobnosti učenja kao i motoričke vještine.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Najveća vrijednost špinata je u bogatstvu mineralnih sastojaka i vitamina. Ni u jednoj namirnici nema toliko magnezija i željeza kao u špinatu. Vitaminski sastav špinata nije ništa siromašniji! Špinat je bogat vitaminom C, vitaminom A dok sadržava gotovo sve vitamine grupe B. Kad govorimo o špinatu kao namirnici, ne smijemo olako prijeći preko sadržaja sirove celuloze koje u špinatu ima u izobilju: u prosjeku oko 620 mg%. Naravno da mladi špinat ima manje celuloze od starijega. Sirova celuloza je sastojak bitan za fiziološke procese varenja, peristaltiku crijeva i izlučivanje otpadnih tvari iz organizma. Međutim, kao što nijedna stvar na svijetu nije savršena , tako i špinat ima nekih nedostataka, o kojima treba voditi računa. To je prije svega postotak oksalne kiseline, pa ga ne treba davati bubrežnim bolesnicima jer se kristalićima oksalne kiseline mogu začepiti bubrežni kakanli. Osim oksalne kiselina ima dosta mokraćne i purinske kiseline pa ga se moraju kloniti osobe koje pate od gihta, artritisa, reume, osobe koje imaju kamence u žuči i mokraćnim organima. 

U slučaju špinata najizrazitije se potvrđuje pravilo - umjerenost prije svega, pa se tako ni zdravim osobama ne preporuča da jedu prevelike količine špinata, a ni suviše često, upravo zbog tih kiselina. Zbog velike količine željeza, klorofila i vitamina, špinat je veoma koristan u liječenju anemije.
Vitamini i mineralne soli korisni su rekonvalescentima i trudnicama. Kalij potiče mokrenje pa stoga olakšava rad srca i bubrega, snizuje krvni tlak. Sekretin potiče lučenje gušterače i probavu.
.Elementi kao što su mangan, bakar, cink, vitamin E i selen su upravo tvari koje uništavaju slobodne radikale; hranjive tvari koje sudjeluju u izgradnji kostiju kao što su kalcij i fosfor; vlakna koja pozitivno djeluju na zdravlje probavnog sustava; bjelančevine koje grade mišiće: omega-3 masne kiseline koje smanjuju upale te triptofan - odgovoran za dobar san. S obzirom da sadržavaju nisku kalorijsku vrijednost, idealna je namirnica za zdravu kontrolu tjelesne mase.

PRIPREMA ŠPINATA

Špinat treba kuhati na pari ili u malo vode. Stavlja se u kipuću, a ne u hladnu vodu. Dovoljno je da se kuha 5 do 10 minuta. Vodu u kojoj se špinat kuhao nipošto ne treba baciti, jer upravo ona sadržava najviše vrijednih sastojaka.