Zdravo pirjani morski rakovi izvrsnog su okusa, pa ih možemo kombinirati s raznim povrćem i tako dobiti cjelovit obrok.
Sastojci:
- 250 g rakova srednje veličine bez ljuštura i utroba
- 2 žlice + 1 žlica limunova soka, morska sol i papar po želji
- 3 žlice pilećeg ili povrtnog temeljca s niskim udjelom natrija
- 2 režnja češnjaka srednje veličine
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
Priprema:
- Nasjeckajte češnjak i pustite ga da odstoji 5 minuta.
- Rakovima skinite ljušture i izvadite utrobu.
- U meso rakova utrljajte 2 žlice limunova soka, sol i papar po želji.
- U tavi od nehrđajućeg čelika zagrijte 3 žlice temeljca na vatri srednje jačine.
- Kada temeljac počne isparavati, dodajte rakove i pirjajte. Povremeno promiješajte. Nakon 2 minute okrenite ih i dodajte češnjak. Pirjajte dok ne postanu ružičasti i neprozirni (oko 3 minute). Veće rakove pirjajte 4-5 minuta. Kako biste izbjegli prekuhavanje, mjerite vrijeme pripremanja. Prekuhani će biti žilavi.
- Prelijte s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i preostalom žlicom limuna.
RECEPT ZA 2 OSOBE
9 SJAJNIH PRIJEDLOGA POSLUŽIVANJE MORSKIH RAKOVA:
- Salata od morskih rakova i kikirikija. Pomiješajte kupus s tamarijem i rižinim octom. Na njega složite rakove (bez temeljca u kojem su se kuhali) i prelijte omiljenim umakom od kikirikija.
- U temeljac u kojem su se pirjali rakovi dodajte pesto, nasjeckane rajčice i kapare te maknite s vatre.
- Kopar je dobra ideja da pomiješate s rakovima.
- Prelijte lososa pestom ili tapenadom od maslina.
- Vrući ili hladni rakovi dobro idu uz omiljeni ljuti umak.
- Ljuti azijski rakovi: Dok se rakovi još pirjaju, dodajte 1/8 mljevene ljute paprike, 1/4 čaše soka od naranče i 1 žlicu svježe mljevena đumbira. Poslužite s vrućom rižom.
- Rakovi Niquise: Bez masnoće 1 minutu pirjajte sitno nasjeckan crveni luk i gljive. Dodajte rajčicu narezanu na kockice i velikog raka. Pirjajte 2 minute. Promiješajte. Dodajte oprane kapare i nasjeckane crne masline te pirjajte još 2 minute. Protresite posudu da se masline i kapari pomiješaju s umakom.
- Pirjanje na azijski način:Nasjeckani crveni luk i graškove polovice pirjajte bez masnoće. Pomiješajte sa rakovima, jednom sitno nasjeckanom rajčicom i naribanim đumbirom. Sol zamijenite tamarijem (sojinim umakom). Poslužite s rižom ili rezancima.
- Salata od rakova: Pomiješajte rakove za samo 3 minute, jedan mali avokado narezan na kockice, 3 korijena celera narezanog na kockice i 2 žlice mediteranskog preljeva pomiješanog s 1 žlicom senfa. Poslužite na listovima salata ili rajčicama.
- Klasični morski rakovi: 225 g većih rakova pirjajte 4 minute dodavši 1 žlicu limunova soka i 1/2 čaše bijelog vina za temeljac. Zatim dodajte 3 protisnuta režnja češnjaka i malo morske soli. Pirjajte 1 minutu. Maknite s vatre, poprskajte maslinovim uljem i pospite peršinom.
|