Pčelinji med je prirodni proizvod izvanrednih osobina. Zauzima prvo mjesto među svim lijekovima koje nam priroda pruža, preko cvijeća i ljekovitih biljaka. Med sadrži vitamine koji obnavljaju krv, umiruju živce i daju novi život. Med je jedan od najsloženijih bioloških proizvoda u čijem je sastavu otkriveno preko 70 različitih mineralnih tvari značajnih za ljudski organizam. Sastav meda uglavnom ovisi i od vrste meda.
SASTAV MEDA |
Kada je u pitanju kemijski sastav meda, obično se podaci različitih autora manje-više razlikuju jer sastav meda ovisi i od vrste meda i od područja u kojem pčele sakupljaju med. U kemijskom pogledu med je složena mješavina. Sadrži razne vrste šećera, zatim vodu, bjelančevine i druge supstance, minerale, soli, vitamine, fermente, organske kiseline. Sadržaj vode se u medu kreće od 13.5% do 19.9% ili u prosjeku oko 17%. Invertni šećer se nalazi u količini od 68% do 78% a u prosjeku oko 73%. Ovaj invertni šećer sastoji se u približno jednakim količinama od fruktoze ili voćnog šećera 39.7% i glukoze 36.5%. Pored toga, med sadrži i saharozu u relativno maloj količini od 0.1% do 7.8%. Pored ovih šećera med sadrži i dekstin u prosjeku oko 6.3%.
Bjelančevine se u medu zastupljene u vrlo maloj količini i to od 0.2% do 0.3%. Ukupna količina mineralnih sastojaka kreće se od 0.04% do 0.3%. Skoro svi autori se slažu da tamnije vrste meda sadrže četiri puta više željeza, dva puta više bakra i 14 puta više mangana, nego vrste meda svjetlije boje.
Što se tiče sadržaja mineralnih sastojaka u medu, može se reći da se dobar dio periodnog sustava nalazi u medu. Prema rezultatima istraživanja nekih bugarskih autora koji su ispitivali 39 različitih vrsta pčelinjeg meda došli su do saznjada da se u medu mogu naći slijedeći minerali: aluminij, barij, germanij, željezo, kalij, kalcij, bakar, mangan, fosfor, cink itd.
Pored mineralnih sastojaka med je odličan izvor vitamina: B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, K, C i karotin.
Med je vrlo koristan za zdravlje ali dobro je znati kako se uzima. Ljudi najčešće griješe unoseći med žlicom i direktno unoseći ga u usta. Međutim, med treba uzimati rastopljenim u čaši mlake ili hladne vode. Ljudi koji uzimaju med na taj način sigurno znaju dosta o medu i njegovoj hranjivoj vrijednosti i ljekovitosti.
Pročitajte članak med i cimet dijeta