Pratite nas na Facebooku

Početna » » Kako se hrane čimpanze

Kako se hrane čimpanze



čimpanza
Čimpanze su vrlo slične ljudskim bićima. Znanstvenici s Instituta za komunikaciju čimpanza i ljudi s Centralnog sveučilišta u Washingtonu smatraju da bi čimpanze trebalo kategorizirati kao ljude. Nakon detaljnog proučavanja ponašanja tih inteligentnih bića istraživači su se uvjerili da su čimpanze znatno pametnije nego što to većina ljudi misli. Prema znanstvenicima s WCU-a čimpanze imaju vlastiti jezik i kulturu za koje ljudi nisu ni slutili da bi mogli imati.

Međutim, čimpanze koriste vlastiti znakovni jezik koji znanstvenici pažljivo proučavaju već duže od tri desetljeća. Istraživači s WCU-a priznaju: 
Novi dokazi pokazuju da tehnologija i komunikacija zajednica čimpanza zadovoljavaju definiciju kulture. Također znamo da su spoznajne sposobnosti čimpanza vrlo slične našima u intelektualnom i u emocionalnom pogledu. Po bilo kojoj razumnoj definiciji, čimpanze bi trebalo kategorizirati kao ljude.

Procjenjuje se da moderni ljudi i čimpanze dijele 99.4% sekvencije DNA, zbog čega su obje vrste u bližem srodstvu međusobno nego s bilo kojom drugom životinjskom vrstom. Ako su čimpanze i ljudi zaista u tako bliskom srodstvu i ako je proučavanje te bliskosti od take velike važnosti, zašto ljudi ne bi nauči nešto o prehrani čimpanza.

Razumijevanje prehrambenih navika čimpanza moglo bi nam pomoći da bolje shvatimo ljudske prehrambene potrebe. Pogledate ovu tablicu prosječne prehrane čimpanze u prirodi, koje je izrađena na temelju podataka iz knjige Jane Goodall:

Udio vremena koje čimpanze provode jedući zelene bilje u odnosu na ostatak njihove prehrane je od 25% do 50%, ovisno o godišnjem dobu. Dva do sedam posto njihove prehrane čine kore i sjemenke. U vrijeme cvata stabala, cvjetovi čine 10% prehrane čimpanza. Čimpanze ne jedu mnogo orašastih plodova, ali u njihovoj prehrani može biti 5% sjemenki. Također, posebno u studenom, jedu male količine kukaca, pa čak i male životinje. 

Čimpanzese obično prikazuju s bananom ili narančom u ruci, što nas navodi na pretpostavku da jedu samo voće. Spoznaja da zelene biljke čine gotovo polovicu njihove prehrane za nas je iznenađujuće otkriće. 
Usporedimo standardnu američku prehranu s prehranom čimpanzi:


Kao što možete vidjeti, izgledaju potpuno različito. Prehrane nemaju ničeg zajedničkog! Ljudi uglavnom jedu stvari koje čimpanze uopće ne jedu kao što su kuhana hrana bogata škrobom, ulja, maslac, jogurt, sir, hamburgeri itd. Dok većinu našeg povrća čini korjenasto povrće, divlje čimpanze gotovo nikada ne jedu korjenasto povrće, osim u slučaju suše i kada im voće i zelenjava nisu dostupni. Naša potrošnja zelenja općenito je spala na dva smežurana lista salate u našim sendvičima.

Sirova prehrana pokazuje golemo poboljšanje u odnosu na uobičajenu prehranu. Kao prvo, u sirovoj prehrani svi su sastojci nekuhani i puni enzima i vitamina; zbog toga je sirova prehrana poput revolucije u usporedbi sa standardnom američkom prehranom. To objašnjava zašto tako velik broj ljudi izvještava da su se počeli osjećati bolje čim su prešli na sirovu prehranu. Vidimo da ljudi na sirovoj prehrani jedu mnogo voća, posebno ako imamo na umu su paprike, krastavci, tikvice i rajčice također voće. Međutim, iako ljudi na sirovoj prehrani tipično jedu znatno više zelenja od ljudi na uobičajenoj prehrani, zelenje gotovo nikad ne čini 45% njihove prehrane. Što onda ljudi na sirovoj prehrani jedu umjesto zelenja koje im nedostaje? Većina ljudi na sirovoj prehrani konzumira velike količine voća, orašastih plodova i sjemenki. Često koriste orašaste plodove kao zamjenu za ugljikohidrate, posebno kad pokušavaju imitirati kuhana jela pomoću sirovih sastojaka, iako se orašasti plodovi sastoje od 70 do 80% ulja. Ljudi na sirovoj prehrani povećavaju svoju potrošnju ulja i avokada zato što salate, svoje glavno jelo, jedu pomiješane s preljevom, umakom ili guacamoleom. Još jedan veliki udio u tipičnoj sirovoj prehrani otpada na korjenasto povrće radi pripreme sokova.

Ako uzmemo u obzir sve te faktore, usporedimo tipičnu sirovu prehranu s prehranom čimpanza, možemo jasno vidjeti da postoje dva glavna načina da dodatno poboljšamo naše individualne obrasce prehrane: da povećamo unos zelenja i da smanjimo unos orašastih plodova, sjemenki i ulja.
Na prmjer, na temelju količine voća koju pojedemo procjenjuje se da bismo trebali jesti oko dva velika svežnja tamnozelenog lisnatog povrća po osobi dnevno. Još jedan upadljiv, karakterističan aspekt prehrane čimpanza je da nikada ne jedu kasno poslijepodne ili navečer. Čimpanze se bude vrlo rano. Nakon što napuste gnijezda, čiste si krzno zatim kreću u potragu za hranom. Čimpanze moraju naporno raditi da dođu do svoje hrane. Ujutro se najčešće hrane voćem i manjom količinom lišća. Nakon otprilike četiri sata odmore se jedan do dva sata zatim nakon toga nastavljaju sa hranjenjem, jedući uglavnom zelene biljke sve do otprilike tri ili četiri sata poslijepodne, nakon čega se međusobno čiste i pripremaju gnijezda za noćni počinak.