Ako želite smršaviti to ne znači da se u potpunosti morate odreći hrane i slastica koje sadrže ugljikohidrate. Važno je odabrati one namirnice koje u sebi sadrže što manje ugljikohidrata i masnog, također znati kako ih pravilno rasporediti tokom tjedna.
Masne namirnice su potrebne u onoj mjeri u kojoj ih organizam može dobro iskoristiti, tako ih dijelimo u dvije skupine: 1. Masnoće koje apsorbiramo izravno: ulje od kuhanja ili iz salate, mesne masnoće, mlječne masnoće (maslac, vrhnje, sir). 2. Masnoće koje su rezultat kemijskih promjena karbonskih hidrata i glukoze
Mlječni proizvodi kao što su jogurt, vrhnje i sirevi moraju biti nužna dopuna balansiranim obrocima. Jogurt može zamijeniti ulje u salati, svježi sir vrhnje kod zapečenih jela, a samo vrhnje se može koristiti umjesto maslaca! Sir gruyere narezan na kockice može pojačati okus nekih mješanih salata, a može se koristiti i kao proteinski dodatak jelima koja se sastojke isključivo od povrća ili žitarica.
Postavljamo si pitanje kako ispavno uzimati jogurt ? Odgovor je sljedeći: ujutro, kad se probudite, naizmjenično s obaveznom čašom vode.
Ispravno korištenje vrhnja: jedna žličica u svjetloj juhi od povrća ili u obroku od tjestenine.
Što se tiče mlijeka, iako nije apsolutno neizbježno u prehrani odraslog čovjeka koji već konzumira široki izbor namirnica, može ga se uvrstiti u neka jela kao što su juhe, zapečena jela i kreme, a možete ga i popiti tijekom jutra ako želite presjeći glad. U ovom zadnjem slučaju, potrebno je da to bude polumasno mlijeko i da ga se pije hladnog i prirodnog, tj. bez kave ili soka.
Savjet: Kako bi mlijeko bilo lako probavljivo treba ga piti u malim gutljajima i dobro okretati u ustima kako bi se potpuno pomiješalo sa slinom.
UGLJIKOHIDRATI |
Što se tiče ugljikohidrata, oni su također potrebni u uravnoteženoj prehrani budući da sadrže prirodne sastojke koji pospješuju probavu i potpomažu asimilaciju svakodnevnog prehrambenog "tereta". Ugljikohidrate ne smijete u potpunosti izbaciti iz jelovnika. Za nas koji u tijelo unosimo raznoliku hranu, bilo bi dobro kada bi ugljikohidrate uzimali i dalje, ali po mogućnosti same. Znamo da se ugljikohidrati često okrivljuju kad su u pitanju razni problemi s težinom, te su ponekad posve isključeni iz dijetalnih jelovnika. No jeste li znali da ne debljaju ako se uzimaju bez mesa i s vrlo malo masnoće i šećera ? Isto tako neće škoditi ako im se doda voće, povrće koje rastvara masnoće i prirodni šećer. Na ovaj način možete napraviti vrlo ukusna jela.
Kruh - kruh je lakše probavljiv kad je star i pomalo tvrd. Ako dobro podnosite gluten, možete se odlučiti i za dvopek s glutenom - koji sadrži manje ugljikohidrata. Ako volite kruh od integralnog brašna, zadovoljite se s jednom kriškom s vremena na vrijeme.
Krumpir - preporuča se kuhani zbog manjeg odaziva inzulina
Tjestenina - bez jaja može se jesti normalno, ali kao cijeli obrok. Začinite ju sa zdravim začinima, svježim rajčicama ili vrhnjem. S tjesteninom se ne preporučuje uzimati kruh! Kao prilog možete jesti salatu, a 2 sata poslije obroka neko voće: grejp, jagode, jabuka.
Slastice - dovoljno je izbjegavati one koje sadrže velike količine bijelog brašna, kao što su prhki kolači. Za vaš odličan desert biti će kolač od laganog tijesta s kvalitetnim voćem: jagodama, malinama, ananasom, jabukama ili kruškama.
Onaj dan kada se odlučite dozvoliti ovakav obrok, nastojte izbaciti iz jelovnika ostale ugljikohidrate i masno meso.