Najnovija studija potvrđuju da su namirnice bogate hranjivim tvarima, kao što je slučaj s najzdravijim namirnicama svijeta, neophodne za optimalno zdravlje. Istraživači su otkrili da su namirnice s visokom hranjivom vrijednošću najučinkovitije u prevenciji bolesti zato što sadrže sinergijski spoj hranjivih tvari poput vitamina, minerala, vlakana, masnih kiselina i drugih važnih spojeva a sve te važne hranjive tvari možemo naći u: voću, povrću, integralnim žitaricama, mahunarkama, orašastom voću (sjemenke) i ljekovitom bilju, koji sadrže 800 identificiranih fitonutrijenata (biljnih hranjivih tvari), kao što su karotenoidi i flavonoidi.
Itekako je važno da budemo svjesni te sinergije koju pružaju najzdravije namirnice svijeta jer istraživanja jasno pokazuju kako hranjive tvari ne djeluju izolirano, nego svoj zadatak mogu potpuno obavljati samo kad je njihovo djelovanje nadopunjeno djelovanjem drugih hranjivih tvari. Sve su one međusobno povezane u složenu mrežu koja održava život biljke ili životinje od koje namirnica potječe. A što je više istražujemo, ta se mreža hranjivih tvari neophodnih za život pokazuje složenijom.
Integralne namirnice sadrže čitav niz hranjivih tvari i na taj način se omogućavaju uvjeti za optimalno funkcioniranje svake od njih. Npr., mnoge namirnice koje sadrže kalcij, sadrže i magnezij koji pomaže pri apsorpciji kalcija. Procjenjuje se da postoji više od 40.000 fitonutrijenata koji imaju potencijal da sinergijskim djelovanjem potiču zdravlje! Znamo da ćete uključite li najzdravije namirnice u najzdraviji način prehrane uživati u blagodatima koji fitonutrijenti nose sa sobom. Možda nam je tajna zdravlja i energije, dugovječnosti i izvora mladosti ravno pred nosom - možda se krije u sinergijskom djelovanju hranjivih tvari, od kojih su mnoge još nepoznate, a nalaze se u namirnicama s visokim hranjivim vrijednostima kao što su najzdravije namirnice svijeta.
SINERGIJA HRANJIVIH TVARI KOD BADEMA |
U stotinama epidemioloških studija promatran je odnos između cjelovitih, hranjivim tvarima bogatih namirnica, kao što su najzdravije namirnice svijeta i kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak. Neprestano se dolazilo do istog otkrića: hranjive tvari koje djeluju zajedno pružaju veću korist od onih koje djeluju izolirano. Kao odličan primjer poslužt će novija istraživanja provedena na bademima kojima je svrha bila utvrditi koliko bademi pozitivno utječu na zdravlje.
Istraživači su otkrili da se fitonutrijenti flavonoidi, prisutni u kožici badema, udružuju s vitaminom E, prisutnim u mesnatom dijelu badema i tako se u najmanju ruku udvostručuju antioksidativno djelovanje koje bi ove tvari imala svaka za sebe kako bi djelovale zasebno. Nadalje, istraživači su u bademima prepoznali 20 jakih antioksidativnih fitonutrijenata, od kojih su neki od prije poznati iz drugih namirnica kao važni čimbenici optimalnog zdravlja. Djelovanje samih flavonoida iz badema na razini LDL (lošeg) kolesterola bitno se razlikovalo od njihova djelovanja i kombinaciji s vitaminom E, također iz badema. Dok su sami flavonoidi iz kožice badema za 18% povećali otpornost LDL-a na oksidaciju, kad je dodan vitamin E iz mesnog dijela badema, otpornost LDL-a na oksidaciju porasla je za 52,5%! Ova studija svjedoči kako se sinergijskim djelovanjem hranjivih tvari bitno može povećati njihov koristan učinak na zdravlje.
Ako hranjive tvari već iz samo jedne od najzdravijih namirnica svijeta, kao što je badem, mogu suradnjom tako značajno povećati svoje korisno djelovanje na zdravlje, zamislite kolika je tek korist od uživanja u svoj raznolikosti cjelovitih, hranjivim tvarima bogatih namirnica. Rezultati neprestano potvrđuju da se konzumiranjem cjelovitih, hranjivim tvarima bogatih namirnica smanjuje stopa bolesti.
Osobe čija se prehrana sastoji od svježeg povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica manje su izložene opasnosti od bolesti.