Pratite nas na Facebooku

Početna » » Badem pomaže regulaciji tjelesne mase

Badem pomaže regulaciji tjelesne mase

badem
Badem je plod koji su cijenile mnoge kulture tijekom povijesti. Još u biblijska vremena smatrali su ga "najboljim plodom na Zemlji". Rimljani su ga smatrali simbolom plodnosti, sreće i zaljubljenosti. Tek vjenčane mladence zasipali su njima za sreću i zdravlje. U Izraelu još uvijek postoji običaj sadnje stabla badema u znak spomena. Prijatan okus i mnogostrana primjenjivost stvorili su od nejga namirnicu koja obogaćuje okus raznih vrsta jela. Zasitni su, hranjivi i praktični, što ih čini savršenim međuobrokom i izvrsnim dodatkom "najzdravijem načinu prehrane".

UKRATKO O BADEMU

Bademi su zdrava namirnica jer se u njima nalaze korisne masti i mnoštvo vitamina i minerala. Međutim, previše dobrog ponekad i nije dobro. Toliko badema može stajati na putu uspješnosti vašeg pokušaja da izgubite na masi, što naravno, ovisi i o drugim namirnicama koje konzumirate. U šalici badema ima otprilike 800 kalorija, budući da smanjenje unosa kalorija za 3500 znači jedan kilogram manje tjelesne mase, to znači da ćete i ograničenim konzumiranjem badema pridonijeti ukupnom smanjenju unosa kalorija. Ako, primjerice, ograničite konzumiranje badema na četvrtinu šalice svaki dan, to će značiti 618 kalorija manje, zbog čega ćete za šest dana izgubiti pola kilograma.
Ne može se reći koju količinu badema neka osoba treba ili ne treba pojesti. To ovisi o ostalim namirnicama koje konzumiramo. Općenito govoreći, trećina šalice badema bila bi prihvatljiva dnevna količina. U njoj ima 275 kalorija i 24 g masti. Tih 275 kalorija sačinjavalo bi 14% dnevnog unosa od 2000 kalorija - koliko većina ljudi i treba od jedne namirnice. Ali, još jednom ponavljamo, ove brojke su samo općenite i ne mogu vam pomoći da točno odredite koje hranjive tvari vaš organizam treba.
Ako ovu količinu badema pojedete samo zato što spadate među ljude koji jedu "iz dosade", onda svakako niste jedini. Mnogi ljudi jedu samo zato da nečim zaokupe ruke.
 

VRSTE BADEMA

Slatki bademi
Ovo je jestiva vrsta badema. Ovalna su oblika i imaju izvrstan okus po maslacu. U trgovinama ih prodaju u ljusci ili bez nje. Bademi bez ljuske prodaju se cijeli ili prepolovljeni, u svom prirodnom obliku ili blanširani, bez kožice.
Jordanski bademi
To je mediteranska vrsta uvezena iz Španjolske. Imaju polutvrdu ljusku i bogat, slatkast i vrlo karakterističan okus. To je najpopularnija vrsta slatkih badema.
Nonpareil
Ovu vrstu uzgajaju u Kaliforniji. Ima ljusku tanku kao papir
Gorki bademi
Upotrebljavaju se za proizvodnju bademova ulja - aromatičnog koncentrata koji dodajemo kolačima i likerima kao što je amaretto. Inače se ne mogu jesti jer prirodno sadržavaju otrovne tvari kao što je cijanovodična kiselina koje se uklanjaju u procesu prerade.
Zeleni bademi
Sjemenka unutar ovog žarkozelenog ploda je pravi badem. Kod berbe zrelih badema, dio koji predstavlja plod odbacujemo, ali dok je još zelen, možemo ga jesti i tada ima okus i izgled nezrele breskve. U toj je fazi sjeme badema još mekano, poput želea.

NAJBOLJI NAČIN ODABIRA BADEMA

  • Bademi u ljusci mogu dugo ostati svježi. Obično odabiremo one koji nisu razbijeni, pljesnivi ili prljavi. Oljušteni bademi koji se čuvaju u hermetički zatvorenim posudama trajat će mnogo dulje nego oni koji se prodaju u otvorenim posudama jer tako čuvani nisu izloženi toplini, zraku i vlazi. Kao i u slučaju ostalog orašastog voća, savjetujemo kad god možete odaberete ekološki uzgojene.
  • Svi bademi moraju biti jednake boje i ne smiju djelovati uvenulo. Moraju imati slatkast miris orašastog voća, ako imaju intenzivan ili gorkast miris, znači da su užegli.
  • Čak i suho pečeni bademi mogu biti pečeni na visokim temperaturama koje mogu oštetiti njihove prirodne masti. Važno je pročitati što piše na deklaraciji kako biste bili sigurni da im nisu dodatni sastojci poput šećera, sirupa od kukuruza ili konzervansa.

KAKO SAČUVATI BADEME

Budući da imaju visok postotak masti, važno je da ih propisno spremimo jer ćemo samo tako spriječiti da postanu užegli. Stavite oljuštene bademe u čvrsto zatvorenu posudu i čuvajte na hladnom, suhom i neosunčanom mjestu. Čuvanje na hladnom zaštitit će ih od užeglosti te će tako dulje ostati svježi. U hladnjaku ih možete čuvati 6 mjeseci, dok u ledenici ostaju svježi i do godine dana. Polovice oljuštenih badema brže će užegnuti nego oni cijeli. Najbolji način čuvanja badema je upravo da budu u ljusci.

BLAGOTVORNA DJELOVANJA BADEMA NA ZDRAVLJE

Poboljšavaju zdravlje srca
Postoji li namirnica koja sadržava mnogo masti, a zdrava je za srce ? U rješenjima koja su ljudi tražili kako bi poboljšali svoju prehranu zamjenjivanjem tradicionalnijih masti bademima došlo je do smanjenja LDL kolesterola koji uzrokuje arterosklerozu za 8-12%. Osim toga, svih 5 opsežnih epidemioloških istraživanja na ljudima pokazalo je da je konzumacija badema povezana sa smanjenjem rizika od bolesti srca.

Jedan od razloga zbog kojih mogu dobro utjecati na zdravlje srca jest i taj što obiluju jednostruko nezasićenim masnoćama - istom vrstom masnoća kakve se nalaze i u maslinovu ulju koje se oduvijek povezuju sa sniženom razinom LDL kolesterola pa tako i smanjenjem opasti od bolesti srca. Bademi su, isto tako, odličan izvor vitamina E koji sprečava oksidaciju LDL kolesterola - procesa vezanog uz arterosklerozu.

POMAŽE REGULACIJI TJELESNE MASE

badem nutritivna vrijednost
Ovo je upravo ono što nas i najviše zanima, Neka istraživanja koja su još u početnoj fazi ukazuju na mogućnost da bademi pomažu očuvanju vitke figure. Rezultati nedavne studije otkrivaju da niskokalorična prehrana obogaćena bademima pomaže pojedincima da učinkovitije smršave od slične niskokalorične prehrane u kojoj ima ugljikohidrata. Obje probne dijete imale su isti broj kalorija i slične količine bjelančevina. Ljudi koji su jeli bademe smanjili su svoju masu (BMI) za 62%, obujam struka za 50%, a masne naslage na tijelu za 56% više od onih čija je prehrana bila niskokalorična , ali s mnogo ugljikohidrata. Ljudi iz prve skupine, koji su bolovali od dijabetesa tipa 1, zadržali su jednaku, čak su i smanjili potrošnju lijekova za 96%, dok je u onih koji su bili na niskokaloričnoj dijeti bogatoj ugljikohidratima to smanjenje iznosilo samo 50%.

Bademi su isto tako odličan izvor mnogih drugih za zdravlje korisnih tvari. Među njima treba istaknuti magnezij, mangan, bakar i fosfor, koji su važni za obnavljanje i rast kostiju; vitamin B2, koji stvara energiju i triptofan koji regulira san.
Korist koju naš probavni sustav ima od badema mogla bi se proširiti i na zdravlje našeg žučnog mjehura. Najnovija istraživanja pokazuju da se kod žena koje pojedu barem 30 g orašastih plodova, primjerice badema, kikirikija ili maslaca od kikirikija svaki tjedan, rizik od pojave kamenca u žučnom mjehuru smanjuje za 25%.