U redu, manje-više danas su svi čuli za slavnu
tibetansku gljivu, no kako ju prepoznati i kako znati da nije riječ tek o
običnom kefiru kojega nam podmeću pod drugim imenom? Ukoliko je
prava, ova gljiva koja se konzumira diljem svijeta, zaista liječi gotovo
sve bolesti, a kako ju pravilno upotrebljavati pročitajte u nastavku
našega članka.
SVE ŠTO JE BITNO ZNATI |
Tibetanska je gljiva
isključivo potpuno bijele boje (pogledaj sliku!), razmnožava se sama i
nikada ju se ne smije dodirivati metalnim predmetima ili rukama.
Također, uvijek mora biti u mlijeku, nikako na zraku u otvorenoj posudi
jer se tada suši i gubi svoja svojstva.
LJEKOVITOST TIBETANSKE GLJIVE |
Tibetanska
gljiva regulira izmjenu tvari u vašem organizmu, liječi bolesti krvnih
žila i srca te gušteraču, jetru i slezenu. Liječi želudac, crijeva te
djeluje na nestanak čireva i nastanak novih, regulira krvni tlak, liječi
upale u organizmu, bolesti bubrega te pospješuje rad mokraćnih puteva.
Ono možda i najvažnije jest da zaustavlja razvoj raka, o čemu svjedoče
mnogobrojna svjedočanstva i primjeri. Također, liječi žuč i čisti žučne
puteve, dvanaesterac te rastvara žučne kamence. Za anksiozne i
depresivne dobra je riječ da tibetanska gljiva nadomještava pomanjkanje
energije te smanjuje stres, a sadrži sve vitamine potrebne za život
čovjeka te normalno funkcioniranje organizma.
GDJE NABAVITI TIBETANSKU GLJIVU? |
Tibetansku
gljivu moguće je nabaviti od prijatelja. Dakle, kada se gljiva dovoljno
razmnoži da se može podijeliti, nemojte ju bacati nego ju dajte svom
prijatelju. Osim što ćete učiniti dobro djelo, pomogavši ljudima oko
sebe, proširit ćete i vijest o blagodatima ovoga čuda prirode.
PRIPREMA: |
Dvije
velike plastične žlice pune gljive stavite u plastičnu posudu te
prelijte s 2,5dcl mlijeka. (Mlijeko nije potrebno prokuhavati,
upotrebljavati obično mlijeko kupljeno u plastičnoj boci ili tetrapaku).
Zapamtite! Gljiva ne smije doći u doticaj s metalom i rukama, jer kao
što je već rečeno, gubi svoja ljekovita svojstva! Ukoliko je gljiva
došla u doticaj s metalom, ona će s vremenom pocrnjetim, jednako i ako
ju ostavite na suhom 24 sata, tj. ako ju ne zalijete mlijekom.
Ukiseljeno
mlijeko, kojega će gljiva stvoriti sama u posudi u koju ste ju sipali,
pijte svaki dan u isto vrijeme – ujutro ili navečer. Nakon konzumiranja,
gljivu isperite pod mlazom vode, ulijte ju nazad u opranu pripremljenu
posudu te sipajte nazad novo mlijeko. Sutradan u isto vrijeme ponovite
postupak!
Ukoliko ste zaboravili popiti mlijeko te se isto previše
ukiselilo, isto istresite u slivnik te pripremiti novo mlijeko i
popijte sutradan u isto vrijeme. Pazite da ne popijete dio gljive, važno
je procijediti ukiseljeno mlijeko u plastičnom ili drvenom cjedilu.
SAVJET |
Gljivu držite na normalnoj sobnoj temperaturi, ne na suncu i ne u hladnjaku. Nakon
otprilike dva tjedna gljiva će se sama od sebe povećati. Polovicu
gljive otkinite i dajte poznanicima. Neka svatko sazna za ovaj
izvanredni narodni lijek!
KOLIKO DUGO PITI ? |
Kefir tibetanske
gljive smije se konzumirati dvadeset dana zaredom, samo jedanput
dnevno. Nakon toga slijedi stanka od deset dana. Tijekom tih deset dana,
gljivu treba održavati u čistom mlijeku, u postupku kao što je gore
opisano, s iznimkom da nećete piti kefir.