Po mogućnosti izbjegavajte miješati voće, pogotovo ono iste vrste:
- naranče, grejp i limun
- jagode i maline
- breskve i marelice
- jabuke i kruške
Vaše omiljeno povrće, koje vam se najmanje jednom dnevno (sirovo ili kuhano) mora nalaziti na dnevnom jelovniku je slijedeće:
Kupus ili kelj - kupus dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta na našim prostorima. Sadrži vrlo male kalorijske vrijednosti, dok su zastupljene vrlo visoke vitaminske vrijednosti (vitamin c i beta-karoten). Također je bogat važnim mineralima za naš organizam.
Celer - mala energetska vrijednost, bogat izvor prirodnih dijetalnih vlakana i vitamina.
Luk (sirov ili kuhan) - odlična namirnica za sve dijetetičare zbog svojih dijetalnih vlakana, vitamina B6, vitamina C. Sadrži vrlo malo masti i kolesterola
Šparoge - mala energetska vrijednost, visoka nutritivna vrijednost zbog čega je jedna od popularnih namirnica za dijetu. Bogata mineralnim tvarima i vitaminima.
Artičoke - sadrži vrlo malo masti, dobar izvor C vitamina i folne kiseline. Odličan izvor bakra i magnezija.
Komorač - sadrži dijetalna vlakna i važne elemenete i aminokiseline. Izvrstan izvor vitamina C.
Tikvice - sadrže vrlo malo masti, svega 0,2%, odličan izvor vitamina C. Potiču zdravlje organizma.
Špinat - bogat vodom, niska energetska vrijednost, dok mu je najveća vrijednost u bogatom mineralnom sastavu. Zbog svojih dijetalnih vlakana i lake nabave, špinat je vaša idealna namirnica za zdravu dijetu.
Paprika - vaš prvi izbor što se tiče vitamina C! Sadrži dijetalna vlakna, mnogo vode, svakako je uvrstite u vaš dnevni meni.
Mrkva - zadovoljava najveće potrebe što se tiče vitamina A, dobar izvor dijetalnih vlakana.
Cikla - ljekovito povrće, bogata vitamina iz B skupine, vrlo važna u prehrani vegeterijanaca jer je jedina namirnica koja sadrži vitamin B12 (inače vitamin B12 pronalazimo u životinjskim vlaknima).