Kratkim grilanjem sačuvat ćemo prirodni okus lososa i njegovih sokova. Nije potrebno okretati komadiće jer se ujednačeno peku s obje strane.
Sastojci:
- 450 g fileta lososa razrezana na dva komada
- 1 žlica limunova soka
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 srednji režanj češnjaka
Priprema:
- Zagrijte gornji grijač u pećnici na visoku temperaturu i stavite tavu od nehrđajućeg čelika (pazite da i drška bude od čelika) u pećnicu. Neka se desetak minuta dobro zagrije. Mora biti 12-18 cm udaljena od izvora topline.
- Dok se tava ugrije, nasjeckajte ili protisnite češnjak te ga ostavite da odstoji 5 minuta
- Utrljajte 2 žlice limunova soka, sol i papar u filet. Možete ga kratko grilati i s kožom, ali onda 2 minute dulje. Koža se može lako skinuti i nakon pripreme
- Izvadite tavu iz pećnice, stavite u nju ribu i odmah je vratite u pećnicu. Grilanje ne smije trajati dulje od 7-10 minuta, ovisno o debljini fileta. Nemojte zaboraviti da se riba prži podjenako s obje strane i da je ne treba okretati. Vilicom isprobajte da li je dovoljno pržena. Losos je najbolji ako je još uvijek ružičast u sredini.
- Ribu prelijte maslinovim uljem i začinite 1 žlicom limunova soka, češnjakom, solju i paprom.
RECEPT ZA 2 OSOBE
10 SJAJNIH PRIJEDLOGA POSLUŽIVANJE LOSOSA:
- Najpopularniji: Losos sa šalšom od đumbira i metvice: Pripremite jednu količinu lososa prema receptu. Pomiješajte 1 zrelu na kockice narezanu rajčicu, ½ šalice isjeckana mladog luka, 1 žličicu usitnjena đumbira, 2 žličice sitno nasjeckane metvice, 1 žličicu soka od limete, sol i papar. Šalšu žlicom stavite po prženom lososu. Ukrasite listovima metvice i poprskajte maslinovim uljem.
- Metvica, korijander, đumbir, gorušica i tamari dobro se kombiniraju s okusom lososa.
- Prije grilanja premažite lososa senfom.
- Prelijte lososa pestom ili tapenadom od maslina.
- Lososa narezanog na komadiće dodajte fritaji.
- Pomiješajte zelenu salatu s prženim lososom i dobit ćete lagani obrok. Prelijte omiljenim preljevom.
- Losos s misom: Pripremite losos prema receptu, dok se riba grila, istucite pjenjačom 1 žlicu misa, 3 žličice mirina (vino od riže koje se koristi u kulinarstvu), 1 žličicu octa od riže, 1 žličicu vode i 1 žličicu ribana đumbira. Komade prženog lososa premažite mješavinom i ukrasite mladim lukom.
- Losos u umaku od kopra: Pomiješajte 1 šalicu nemasnog jogurta, krastavac srednje veličine narezan na kockice, 1 žlicu kopra, 1 žličicu sitno nasjeckane svježe metvice i crni papar po želji. Poslužite s hladnim prženim lososom.
- Azijska marinada: Marinirajte lososa prije grilanja. U plastičnoj vrećici pomiješajte ½ čaše tamarija, ¼ čaše mirina i ¼ čaše vode. Stavite filete u marinadu i ostavite ih preko noći u hladnjaku. Marinadi možete poboljšati okus dodavanjem luka kozjaka, usitnjena đumbira i mljevena crvenog papra.
- Salata od jaja i lososa: Pomiješajte 1 šalicu kuhanog lososa, 1 tvrdo kuhano jaje izrezano na kockice, ½ sitno nasjeckana luka, nasjeckani ukiseljeni kopar, 3 velike žlice maslinova ulja, te morsku sol i papar. Poslužite na podlozi od zelenog povrća.
|