Kako realizirati da ti hrana ujedno bude i lijek?
Smjernice za odgovor na ovo pitanje pronaći ćete ovdje? Odgovor je sirovojedstvo!
Smjernice za odgovor na ovo pitanje pronaći ćete ovdje? Odgovor je sirovojedstvo!
Moraju se promjeniti neke životne navike, ali krenimo redom. Zamislite da umjesto vašeg uobičajenog doručka dan započnete s jednom velikom „injekcijom“ klorofila, vitamina, minerala, enzima i antioksidanata.
KOJE NAMIRNICE UPOTREBLJAVATI ? |
Umjesto prženja i kuhanja, u sirovojedstvu se sjecka, cijedi, suši, namače, a kuhinjska pomagala su: blender, sokovnik, multipraktik, dehidrator.
Kako bi se sačuvale vrijedni sastojci u hrani, u sirovojedstvu se namirnice termičkitretiraju do maksimalno 46° C.
Namirnice koje se upotrebljavaju u sirovoj prehrani su: orašasti plodovi, sjemenke, zeleno lišće, klice, žitarice, mahunarke, grahorice, suho voće i povrće, alge i sl.
Namirnice koje se upotrebljavaju u sirovoj prehrani su: orašasti plodovi, sjemenke, zeleno lišće, klice, žitarice, mahunarke, grahorice, suho voće i povrće, alge i sl.
U sirovoj prehrani najviše se koristi „zeleno lišće“ poput: blitve, salate, špinat, sve kupusnjače, lišće od cikle, mrkve, celera, peršina a i samoniklo bilje ili korov: kopriva, loboda, maslačak, trputac.
Pripremaju se zeleni bistri ili kašasti sokovi po osobnoj volji i mašti. Bezbroj je različitih napitaka koji se mogu pripremiti od voća i povrća. Obični omjer je 40% lisnatog povrćai 60% voća i ostalog. Kao osnova, osim vode koristi se i tekući jogurt, voćni sokovi,mlijeko i to sojino, rižino, kokosovo, zobeno.
Brojni dodaci i začini obogaćuju okus i pridonose ljekovitosti, a naručito; đumbir, cimet (cejlonski, a NE kineski), kurkuma,razni cvjetni prahovi , ulja: laneno, crni kim, kokosovo, maslinovo.
Pripremaju se zeleni bistri ili kašasti sokovi po osobnoj volji i mašti. Bezbroj je različitih napitaka koji se mogu pripremiti od voća i povrća. Obični omjer je 40% lisnatog povrćai 60% voća i ostalog. Kao osnova, osim vode koristi se i tekući jogurt, voćni sokovi,mlijeko i to sojino, rižino, kokosovo, zobeno.
Brojni dodaci i začini obogaćuju okus i pridonose ljekovitosti, a naručito; đumbir, cimet (cejlonski, a NE kineski), kurkuma,razni cvjetni prahovi , ulja: laneno, crni kim, kokosovo, maslinovo.
- Za sladilo NE koristiti šećer već: med, agavin sirup ili drugi prirodni zaslađivač. Za kraj može sedodati i: sjeckano orašasto voće, sušeno voće, zobene pahuljice, mljevene sjemenke.
- Za kisel okus dodajte: limun, brusnicu, rabarbaru, vlasak, kiseljak, rajčicu, kiseli kupus, jogurt od orašastih plodova ili sjemenki ili jabučni ocat.
- Za sladak okus dodajte: suho voće kao što su smokve, datulje, šljive, grožđice; svježe voće kao što su zrele banane, mango, breskve, kruške, sok od jabuka, sok od naranče, nektar od sirove agave ili med.
- Za ljut okus dodajte: češnjak ili crveni luk, mladi ili stari, đumbir, lišće ili sjemenke gorušice, hren, rotkvicu, mljevenu crvenu papriku, morske alge i/ili začinsko bilje – svježe ili osušeno – kao što su bosiljak, kopar, korijandar, ružmarin, cimet, muškatni orah, vanilija i paprenu metvicu.
- Za slan okus dodajte: korijander, kopar, lišće peršina ili morske trave kao što su dulse, kelp, nori, celer arame ili sol (morsku, himalajsku ili keltsku).
- Za gorak okus dodajte: lišće peršina i celera, salatu endiviju, češnjak, crveni luk, maslačak, kadulju, začin za pečenu piletinu ili mljevenu crvenu papriku, list lovora.