1. Naš cilj je smanjiti apetit kako bismo mogli kontrolirati količinu i kvalitetu hrane koju unosimo. Izjelice su zapravo spremne progutati bilo što, ne bi li zadovoljiti svoju "neodoljivu potrebu za hranom".
Vjerojatno ste primjetili s kakvom pohlepom neke žene navale na kolače kad im se pruži prilika, ili nesvjestan pokret muškarca koji će posegnuti za sendvičem u baru, u bilo koje doba dana, samo zato jer ga je vidio i poželio.
2. Smiriti tjeskobu, stres koji su izvori dječje želje za jelom kao utjehom. Pretile osobe su gotovo uvijek tjeskobne. Često se doimaju veselima i smirenima, ali zapravo su vrlo ranjivi i duševno usamljeni.
3. Dovoljno napuniti želudac tako da ima što probavljati. Njegova zadaća je probavljati hranu, ali u dobrim uvjetima. Dajte mu hrane koju može bez poteškoća preraditi, u slijedu koji će mu omogućiti da ih primi i dajte mu potrebno vrijeme za probavljanje
4. Trošiti kalorije koje unosimo hranom, tjelesnom aktivnošću i uz pomoć namirnica s negativnim kalorijama.
Tu se radi o vrstama povrća, voća, začina koji ako se uzimaju u pravilnim količinama, pomažu tijelu da se oslobodi otpadnih tvari, a time i suvišnih masnoća. Naravno, te namirnice mogu pripadati svim prehrambenim grupama. Valja ih poznavati da bismo ih mogli odabrati i uvrstiti u svakodnevnu prehranu u pravilnim količinama.