Pratite nas na Facebooku

Početna » » Celer je odlično povrće za mršavljenje

Celer je odlično povrće za mršavljenje


Od začinske biljke i aromatskog dodatka juhama, celer je osvojio važno mjesto namirnice u povrtlarskim kulturama i kuhinjama. Celer je doista namirnica visoke kvalitete sa širokim mogućnostima primjene, a ne samo usputni aromatski dodatak jelima. Još od pradavnih vremena celer je kao divlja samonikla biljka, od Engleske do Sredozemlja, u Sjevernoj Africi i Aziji bio cijenjen lijek u narodnoj medicini. Poznavali su ga Egipćani, stari Grci i Rimljani. Homer ga je otpjevao u Ilijadi i Odiseji kao selinon. Francuzi su ga hvalili uzrečicom: "Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima zbog - ljubavi i celera."
Tek od 16. stoljeća celer se počinje uzgajati u vrtovima, a divlji se pomalo napušta, jer su uzgojene vrste puno ugodnijeg mirisa i većeg korijena. Hranjiva i ljekovita svojstva celera zainteresirala su mnoge suvremene istraživače, možda upravo zbog priča o njegovoj ljekovitosti i afrodizijačkih svojstava, pa mnogi i danas vjeruju da celer potiče spolni nagon.

CELER DANAS

Kod nas se najviše uzgaja celer korjenaš, a od kultivara najpoznatiji je praški orijaš, stari češki kultivar. Noviji kultivari selekcionirani prvenstveno za zadebljali korijen imaju srednje bujno lišće, krupni okrugli ili ovalni zadebljali korijen. Pokožica mu je glatka, a čupavo korijenje ima samo na donjem dijelu, što olakšava vađenje i čišćenje. Unutrašnje tkivo jednoliko je i bijelo, ne stvara unutrašnje šupljine i nakon kuhanja ne mijenja bijelu boju.

LJEKOVITA SVOJSTVA

Celer nije samo hranjiva i korisna namirnica već i vrlo dobar i mirisan začin i djelotvoran lijek. Celer je prije svega diuretik pa se preporuča oboljelima od reume, gihta, artritisa, poteškoća u mokrenju, upale mokraćnih putova, vodene bolesti, celulitisa. Osobito je djelotvoran celerov sok - bilo da se uzima samostalno ili pomiješan sa sokom ostalog povrća i voća. Pored diuretičkih svojstava celer djeluje i na krvotok, snižavava krvni tlak, čisti jetru i smanjuje šećer u krvi dijabetičara. Djeluje smirujuće. Posebno se preporučuje osobama koje su sklone debljanju, za redukcijsku dijetu. Ljekovite tvari najbolje ostaju sačuvane u svježe iscijeđenom soku sirovog korijena, listova i stabljike, no preporuča se što manje listova jer sok čine gorkim.

Celer se vrlo često koristi za mršavljenje i u pripremi zdrave dijete. Juha od celera je vrlo učinkovita i omogućuje vam da izgubite težinu na zdrav način jer je vrlo niske kalorijske vrijednosti te bogate nutritivne vrijednosti.

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Potvrđeno je da je bogat vitaminima i mineralima i u tom pogledu nadmašuje mnoge vrste povrća. Hranjiva vrijednost celera je u bogatstvu mineralnih sastojaka, osobito kalija, natrija, kalcija, fosfora i drugih elemenata. Kad govorimo o celeru kao namirnici (povrću), uočavamo običaj naših domaćica da prednost daju  celerovu korijenu, a lišće koriste tek kao aromatični dodatak jelima. Celer je međutim izvrsna namirnica u svom podzemnom i nadzemnom dijelu. Doduše, ima tu neke razlike. Korijen ima veću energetsku vrijednost (100 g korijena sadrži 132 kJ ili 31,6 kcal, dok 100 g lista ima 100 kJ ili 24,4 kcal), a lišće veći sadržaj vitamina (vitamina C u lišću ima 71,6 mg %, a u korijenu 9,9 mg %) i mineralnih sastojaka.

Osim vitamina C u velikim količinama celer sadržava karotin i gotovo sve vitamine grupe B, vitamine A, K i E. Upravo takav sastav minerala i vitamina, te relativno mala energetska vrijednost, svrstavaju celer u namirnice za redukcijsku dijetu, tj. dijetu kojom nastojimo izgubiti suvišne kilograme. Zato je dobro koristiti cijelu biljku - korijen za pripremanje salata, juha, variva, umaka, dok lišće kao dodatak salatama, juhama i varivima, i to svježe, da bi se sačuvali vitamini.

JELA S CELEROM

Korijen se može naribati za samostalnu salatu ili tako nariban dodati raznim salatama od voća i povrća. Za osobe koje pate od upale bubrega i trudnice celer nije preporučljiv, ali ga ipak smiju uzimati kuhanog u manjim količinama. Sirov celer treba jesti što je moguće više, jer se tako najbolje iskorištavaju hranjivi i ljekoviti sastojci.
Sirovi korijen celera najbolje je koristiti u salatama. Najpoznatija od svih je Waldorfska salata, od celera i jabuka narezanih na rezance, s majonezom i vrhnjem uz dodatak nasjeckanih oraha. Na švedski se način celerov korijen, narezan na štapiće s majonezom, senfom i tučenim vrhnjem, poslužuje na raženom kruhu ili uz mesna i riblja jela. Možete ga probati i u salati s pečenom ciklom, te s dodatkom začina, limunova soka i posipanu orasima.

    Za vrijeme trudnoće može dovesti do neželjenih smetnji.
    Stimulira rad bubrega i njegove funkcij
    Za dijabetičare je najbolje da ga uzimaju kuhanog, oprez: sadrži ugljikohidrate.
    Postoje osobe alergične na celer.