Doručak je najvažniji dio dnevnog obroka u danu, no na vječno pitanje kako smršaviti i smanjiti obujam struka morate shvatiti da će osobe koje kvalitetno doručkuju lakše doći do toga cilja. Unos dobrih namirnica u krivo vrijeme može usporiti proces mršavljenja i biti štetno, te dovesti do povećanja rizika kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i povišenog kolesterola.
Želite li kvalitetno smršaviti i ozdraviti, morate pripaziti što jedete. Pravi odabir namirnica neće samo utjecati na smanjenje obujma struka, nego će vam i pružiti potrebnu energiju, poboljšati raspoloženje i učinit će vas otpornijim na bolesti.
'Na metabolizam utječe cirakadijalni ritam tijela – biološki proces kroz koji tijelo prolazi u razdoblju od 24 sata pa tako vrijeme u koje jedemo ima velik utjecaj na način na koje tijelo obrađuje hranu U nedavnom istraživanju otkriveno je da će oni kojima je doručak najveći obrok u danu lakše smršavjeti i smanjiti obujam struka od onih kojima je najvažniji obrok večera.
Pogodnosti od obilna doručka umjesto obilne večere sežu mnogo dalje od kilograma i centimetara. Kod sudionika istraživanja koji su obilno doručkovali, a doručak im je uključivao i slasticu, poput malo čokolade ili keksa, zamijećene su i niže razine inzulina, glukoze i triglicerida tijekom dana, što je utjecalo i na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i povišenog kolesterola. Ovi rezultati, objavljeni u časopisu Obesity, pokazuju da pravilan odabir vremena za obrok može značajno doprinijeti smanjenju pretilosti i promicanju zdravijih životnih stilova.
ZNAČAJNA RAZLIKA |
Izvor: tportal.hr
PRAVILAN IZBOR NAMIRNICA ZA DORUČAK |
Iako možda niste veliki ljubitelj doručka i pravilne ishrane, ukoliko ste u procesu mršavljenja i želite skiniti pokoji kilogram i biti zdravi, ni u kojem slučaju ne smijete preskakati doručak! Ugljikohidrate je potrebno jesti ujutro jer će vašem tijelu dati potrebnu energiju, dok će se sagorijevati tokom dana. Zob je zdrava žitarica bogata vlaknima i sporo oslobađajućom energijom te stoga dulje zadržava osjećaj sitosti. Zdjela zobene kaše s voćem i proteinom sirutke pruža organizmu potrebnu količinu ugljikohidrata i proteina. Doručak možete započeti i sa sirovim namirnicama kao što su (cikla, celer, peršin, limun, med), jogurt, zobena kaša sa žličicom meda.