Pratite nas na Facebooku

Početna » » Važnost doručka u procesu mršavljenja

Važnost doručka u procesu mršavljenja


Doručak je najvažniji dio dnevnog obroka u danu, no na vječno pitanje kako smršaviti i smanjiti obujam struka morate shvatiti da će osobe koje kvalitetno doručkuju lakše doći do toga cilja. Unos dobrih namirnica u krivo vrijeme može usporiti proces mršavljenja i biti štetno, te dovesti do povećanja rizika kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i povišenog kolesterola.




Želite li kvalitetno smršaviti i ozdraviti, morate pripaziti što jedete. Pravi odabir namirnica neće samo utjecati na smanjenje obujma struka, nego će vam i pružiti potrebnu energiju, poboljšati raspoloženje i učinit će vas otpornijim na bolesti.


'Na metabolizam utječe cirakadijalni ritam tijela – biološki proces kroz koji tijelo prolazi u razdoblju od 24 sata pa tako vrijeme u koje jedemo ima velik utjecaj na način na koje tijelo obrađuje hranu U nedavnom istraživanju otkriveno je da će oni kojima je doručak najveći obrok u danu lakše smršavjeti i smanjiti obujam struka od onih kojima je najvažniji obrok večera.


Pogodnosti od obilna doručka umjesto obilne večere sežu mnogo dalje od kilograma i centimetara. Kod sudionika istraživanja koji su obilno doručkovali, a doručak im je uključivao i slasticu, poput malo čokolade ili keksa, zamijećene su i niže razine inzulina, glukoze i triglicerida tijekom dana, što je utjecalo i na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i povišenog kolesterola. Ovi rezultati, objavljeni u časopisu Obesity, pokazuju da pravilan odabir vremena za obrok može značajno doprinijeti smanjenju pretilosti i promicanju zdravijih životnih stilova.

ZNAČAJNA RAZLIKA

Da bi odredili kako termin obroka utječe na gubitak tjelesne težine i zdravlje, prof. Jakubowicz i njezini suradnici proveli su istraživanje koje je uključivalo 93 pretile žene nasumično podijeljene u dvije skupine. Tijekom 12 tjedana, ispitanice u objema skupinama pridržavale su se prehrane od ukupno 1.400 kalorija dnevno, s umjerenim unosom ugljikohidrata i masti. U prvoj su skupini ispitanice za doručak unosile 700, za ručak 500 i za večeru 200 kalorija, a u drugoj skupini doručak je sadržavao 200, ručak 500 i večera 700 kalorija. Doručak i večera od 700 kalorija obuhvaćali su iste namirnice.

Izvor: tportal.hr

PRAVILAN IZBOR NAMIRNICA ZA DORUČAK

Iako možda niste veliki ljubitelj doručka i pravilne ishrane, ukoliko ste u procesu mršavljenja i želite skiniti pokoji kilogram i biti zdravi, ni u kojem slučaju ne smijete preskakati doručak! Ugljikohidrate je potrebno jesti ujutro jer će vašem tijelu dati potrebnu energiju, dok će se sagorijevati tokom dana. Zob je zdrava žitarica bogata vlaknima i sporo oslobađajućom energijom te stoga dulje zadržava osjećaj sitosti. Zdjela zobene kaše s voćem i proteinom sirutke pruža organizmu potrebnu količinu ugljikohidrata i proteina.  Doručak možete započeti i sa sirovim namirnicama kao što su (cikla, celer, peršin, limun, med), jogurt, zobena kaša sa žličicom meda.