Priprema se od jednog dijela svježe iscijeđenog limuna i tri dijela ekstra djevičanskog maslinova ulja. Morska sol i crni papar dobar su dodatak.
Sastojci:
- 4 tanjura zelene salate različitih vrsta
- 3 žlice djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica svježeg soka od limuna ili balzamskog octa
- morska sol i papar
Pomiješajte sok od limuna ili balzamski ocat, djevičansko maslinovo ulje, sol i papar. Prije posluživanja salatu začinite preljevom.
RECEPT ZA 2 OSOBE
11 PRIJEDLOGA ZA POSLUŽIVANJE SALATA
|
KAKO SAČUVATI HRSKAVOST SALATE? |
Budući da sastojci preljeva izvlače vodu iz salate, ona počinje venuti. Zato uvijek držite preljev sa strane i začinite samo manje dijelove, kako salata ne bi venula, a istovremeno ćete potrošiti i manje preljeva što u konačnici znači da će i kalorijska vrijednost biti manja. Hladni tanjuri također zadržavaju salatu hrskavom. Istraživanja su pokazala da se karotenoidi iz povrća najbolje absorbiraju uz ulje.
Salata od špinata: Bolje je koristiti listove mladog nego zrelog špinata. 0.5 kg mladog špinata začinite s 3 jušne žlice djevičanskog ulja, 1 jušnom žlicom soka od limuna, 1 režnjom nasjeckanog češnjaka te sa soli i paprom. Omjer maslinovo ulje: limunov sok neka bude 3:1. Od prevelike količine preljeva špinat će venuti, a vaš je cilj da bude mekan, ali ne i smežuran.
Mediteranska salata sa špinatom: Zagrijte ¼ Mediteranskog preljeva i prelijte ga da ne upotrijebite previše preljeva kako špinat ne bi pretjerano uvenuo. Možete dodati i tanko narezane masline, kuhana jaja, kozji sir, inćune, tanko narezani crveni luk, cjerry rajčice i gljive.
Salata od špinata s limunom: 6 šalica mladog špinata stavite u veliku posudu. Dodajte kriške naranče, šaku oraha i grožđica, komadiće sira gorgonzole ili kozjeg sira (ili komadiće piletine i puretine) kako biste pripremili slasnu salatu. Za ukusan preljev iskoristite sok polovice naranče i polovice limuna, morsku sol, papar i 3 žlice djevičanskog maslinova ulja.