Pratite nas na Facebooku

Početna » » Svježi špinat bez kuhanja

Svježi špinat bez kuhanja

špinat salata

Priprema se od jednog dijela svježe iscijeđenog limuna i tri dijela ekstra djevičanskog maslinova ulja. Morska sol i crni papar dobar su dodatak.
 
Sastojci: 
  • 4 tanjura zelene salate različitih vrsta
Zdravi preljev za salatu:
  • 3 žlice djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica svježeg soka od limuna ili balzamskog octa
  • morska sol i papar
    Priprema:
    Pomiješajte sok od limuna ili balzamski ocat, djevičansko maslinovo ulje, sol i papar. Prije posluživanja salatu začinite preljevom.

    RECEPT ZA 2 OSOBE

    11 PRIJEDLOGA ZA POSLUŽIVANJE SALATA

    • Kako biste naglasili okus, zelenoj salati dodajte rikolu, salatu potočnicu, endiviju, radič, maslačak, komorač, cikoriju
    • Za dodatan okus dodajte rajčicu, krastavce, crvene paprike, tikvice, grašak, roktvice, mladi luk, mrkve, komorač, celer, repu ili avokado
    • Možete dodati i povrće poput mladog špinata, blitve, kelja, kupusa ili listova gorušice
    • Za potpun obrok dodajte grah
    • Dodajte žitarice poput riže, ječma, kuskusa ili bulgura
    • Dodajte orašaste plodove poput oraha, badema, kikirikija 
    • Dodajte suncokretove, bundevine ili lanene sjemenke
    • Dodajte škampe, školjke, losos, puretinu ili piletinu s roštilja
      žličicu nasjeckanog svježeg origana
    • Dodajte sir, masline ili jaja
    • Dodajte marelice, jabuke, grožđice, kruške, naranče, grejpfrut ili smokve

    KAKO SAČUVATI HRSKAVOST SALATE?

    Budući da sastojci preljeva izvlače vodu iz salate, ona počinje venuti. Zato uvijek držite preljev sa strane i začinite samo manje dijelove, kako salata ne bi venula, a istovremeno ćete potrošiti i manje preljeva što u konačnici znači da će i kalorijska vrijednost biti manja. Hladni tanjuri također zadržavaju salatu hrskavom. Istraživanja su pokazala da se karotenoidi iz povrća najbolje absorbiraju uz ulje.

    Salata od špinata: Bolje je koristiti listove mladog nego zrelog špinata. 0.5 kg mladog špinata začinite s 3 jušne žlice djevičanskog ulja, 1 jušnom žlicom soka od limuna, 1 režnjom nasjeckanog češnjaka te sa soli i paprom. Omjer maslinovo ulje: limunov sok neka bude 3:1. Od prevelike količine preljeva špinat će venuti, a vaš je cilj da bude mekan, ali ne i smežuran.
    Mediteranska salata sa špinatom: Zagrijte ¼ Mediteranskog preljeva i prelijte ga da ne upotrijebite previše preljeva kako špinat ne bi pretjerano uvenuo. Možete dodati i tanko narezane masline, kuhana jaja, kozji sir, inćune, tanko narezani crveni luk, cjerry rajčice i gljive.
    Salata od špinata s limunom: 6 šalica mladog špinata stavite u veliku posudu. Dodajte kriške naranče, šaku oraha i grožđica, komadiće sira gorgonzole ili kozjeg sira (ili komadiće piletine i puretine) kako biste pripremili slasnu salatu. Za ukusan preljev iskoristite sok polovice naranče i polovice limuna, morsku sol, papar i 3 žlice djevičanskog maslinova ulja.