Priprema se od jednog dijela svježe iscijeđenog limuna i tri dijela ekstra djevičanskog maslinova ulja. Morska sol i crni papar dobar su dodatak.
Sastojci:
- 4 tanjura zelene salate različitih vrsta
- 3 žlice djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica svježeg soka od limuna ili balzamskog octa
- morska sol i papar
Pomiješajte sok od limuna ili balzamski ocat, djevičansko maslinovo ulje, sol i papar. Prije posluživanja salatu začinite preljevom.
RECEPT ZA 2 OSOBE
10 VARIJANTI ZDRAVOG PRELJEVA ZA SALATU:
|
KAKO SAČUVATI HRSKAVOST SALATE? |
Budući da sastojci preljeva izvlače vodu iz salate, ona počinje venuti. Zato uvijek držite preljev sa strane i začinite samo manje dijelove, kako salata ne bi venula, a istovremeno ćete potrošiti i manje preljeva što u konačnici znači da će i kalorijska vrijednost biti manja. Hladni tanjuri također zadržavaju salatu hrskavom. Istraživanja su pokazala da se karotenoidi iz povrća najbolje absorbiraju uz ulje.
11 PRIJEDLOGA ZA POSLUŽIVANJE SALATA |
- Kako biste naglasili okus, zelenoj salati dodajte rikolu, salatu potočnicu, endiviju, radič, maslačak, komorač, cikoriju
- Dodajte začinsko bilje poput bosiljka, korijandera, metvice, ružmarina ili origana
- Za dodatan okus dodajte rajčicu, krastavce, crvene paprike, tikvice, grašak, roktvice, mladi luk, mrkve, komorač, celer, repu ili avokado
- Možete dodati i povrće poput mladog špinata, blitve, kelja, kupusa ili listova gorušice
- Za potpun obrok dodajte grah
- Dodajte žitarice poput riže, ječma, kuskusa ili bulgura
- Dodajte orašaste plodove poput oraha, badema, kikirikija
- Dodajte suncokretove, bundevine ili lanene sjemenke
- Dodajte škampe, školjke, losos, puretinu ili piletinu s roštilja
- Dodajte sir, masline ili jaja
- Dodajte marelice, jabuke, grožđice, kruške, naranče, grejpfrut ili smokve