Pratite nas na Facebooku

Početna » » Zelena salata sa zdravim preljevom

Zelena salata sa zdravim preljevom

zelena salata

Priprema se od jednog dijela svježe iscijeđenog limuna i tri dijela ekstra djevičanskog maslinova ulja. Morska sol i crni papar dobar su dodatak.
 
Sastojci: 
  • 4 tanjura zelene salate različitih vrsta
Zdravi preljev za salatu:
  • 3 žlice djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica svježeg soka od limuna ili balzamskog octa
  • morska sol i papar
    Priprema:

    Pomiješajte sok od limuna ili balzamski ocat, djevičansko maslinovo ulje, sol i papar. Prije posluživanja salatu začinite preljevom.


    RECEPT ZA 2 OSOBE

    10 VARIJANTI ZDRAVOG PRELJEVA ZA SALATU:

    • Francuski:  dodajte 1 žličicu senfa
    • Azijski: dodajte par kapi tamarija (sojinog umaka)
    • S đumbirom: dodajte ½ žličice naribanog đumbira
    • S peršinom: dodajte 1 žlicu peršina
    • S vlascem: dodajte 1 žličicu vlasca
    • S češnjakom:  dodajte 1 protisnuti režanj češnjaka
    • S bosiljkom: dodajte 6 listova svježeg nasjeckanog bosiljka
    • S talijanskim travama: dodajte 2 žličice svježeg ružmarina i 1
      žličicu nasjeckanog svježeg origana
    • S inćunima i kaparima: dodajte 5 fileta inćuna i 1 žličicu kapara
    • Kremasti: dodajte 2 žlice nemasnog jogurta

    KAKO SAČUVATI HRSKAVOST SALATE?

    Budući da sastojci preljeva izvlače vodu iz salate, ona počinje venuti. Zato uvijek držite preljev sa strane i začinite samo manje dijelove, kako salata ne bi venula, a istovremeno ćete potrošiti i manje preljeva što u konačnici znači da će i kalorijska vrijednost biti manja. Hladni tanjuri također zadržavaju salatu hrskavom. Istraživanja su pokazala da se karotenoidi iz povrća najbolje absorbiraju uz ulje.

    11 PRIJEDLOGA ZA POSLUŽIVANJE SALATA

    • Kako biste naglasili okus, zelenoj salati dodajte rikolu, salatu potočnicu, endiviju, radič, maslačak, komorač, cikoriju
    • Dodajte začinsko bilje poput bosiljka, korijandera, metvice, ružmarina ili origana
    • Za dodatan okus dodajte rajčicu, krastavce, crvene paprike, tikvice, grašak, roktvice, mladi luk, mrkve, komorač, celer, repu ili avokado
    • Možete dodati i povrće poput mladog špinata, blitve, kelja, kupusa ili listova gorušice
    • Za potpun obrok dodajte grah
    • Dodajte žitarice poput riže, ječma, kuskusa ili bulgura
    • Dodajte orašaste plodove poput oraha, badema, kikirikija 
    • Dodajte suncokretove, bundevine ili lanene sjemenke
    • Dodajte škampe, školjke, losos, puretinu ili piletinu s roštilja
    • Dodajte sir, masline ili jaja
    • Dodajte marelice, jabuke, grožđice, kruške, naranče, grejpfrut ili smokve