Pratite nas na Facebooku

Početna » » Koristi od prve faze plana i programa mršavljenja

Koristi od prve faze plana i programa mršavljenja

Nakon što ste 4 tjedna jeli hranu koja jača imunološki sustav, suzbija slobodne radikale, slabi upalne procese i potiče zdravlje srca te izbjegavali šećer i bijelo brašno, osjećat ćete se i izgledati bolje, imati ćete više energije i biti ćete koncentriraniji. U ovom članku ćete naći objašnjenje kako određene namirnice pridonose vašem zdravlju u prva 4 tjedna programa i plana za mršavljenje.

PRVI TJEDAN PLANA I PROGRAMA PRUŽA VAM ANTIOKSIDATIVNU ZAŠTITU

Osim što stavlja naglasak na voće, prvi je tjedan usredotočen na povrće. I voće i povrće su u obrani zdravlja zato što donose čitavo mnoštvo hranjivih tvari neophodnih za zdrave stanične funkcije, povećavaju sposobnost tijela da detoksicira potencijalno štetne supstance i neutralizira slobodne radikale. Spektar tih vitalnih hranjivih tvari iz voća i povrća ne obuhvaća samo vitamina i minerale nego i mnoge vrste fitonutrijenata uključujući i biljne pigmente koji daju čudesne boje i pružaju nam blistav izgled. 

Znanstvenici se slažu da antioksidansi iz namirnica igraju posebno važnu ulogu u održavanju zdravlja. Razlog tome je što antioksidansi uništavaju slobodne radikale koji, ako ih se ne suzbije, oštećuju krvne žile, zglobove, moždane stanice, genski materijal i drugo. Utvrđena je veza između pretjerane aktivnosti slobodnih radikala i progresije gotovo svih kroničnih bolesti.

DRUGI TJEDAN PLANA I PROGRAMA USREDOTOČEN JE NA JAČANJE IMUNOLOŠKOG SUSTAVA

Osim što uvodi još više povrća (posebice gljive shiitake i češnjak) i salata, drugi tjedan isto stavlja naglasak na voće i ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama. Ove namirnice jačaju imunološki sustav. Cjelovite namirnice koje su bogati izvori hranjivih tvari važnih za funkciju imunološkog sustava štite vas od prehlade i gripe. Plan i program jača imunitet i time što se izbjegava prerađena hrana lišena važnih hranjivih tvari i obogaćena sastojcima, poput rafiniranog šećera, bijelog brašna i aditiva, koji ugrožavaju sposobnost imunološkog sustava da zaštiti zdravlje.

TREĆI TJEDAN PLANA I PROGRAMA ZA MRŠAVLJENJE UPOZNAJE NAS S PROTUUPALNIM DJELOVANJEM

Osim što uvodi još više hladnovodne ribe, treći tjedan stavlja naglasak na lanene sjemenke, zeleno lisnato povrće, voće bogato antioksidansima, orahe, kurkumu, đumbir i ružmarin - sve ove namirnice sadrže hranjive tvari djelotvorne u suzbijanju upalnih procesa.

Jedan od važnih aspekata prehrambenih strategija za borbu protiv upale čine omega-6 i omega-3 masne kiseline. Kad se omega-6 masne kiseline konzumira pretjerano i u puno većoj količini nego omega-3 masne kiseline, one potiču i upalu. Srećom unosom veće količine namirnica bogatih omegom-3, kao što su losos, srdele, tunj, orasi i lanene sjemenke - ovo su ujedno namirnice uključene u plan za zdrav način prehrane. Ponovno se može uspostaviti ravnoteža i smanjiti upalni procesi. Uočena je veza između kroničnih upala i degenerativnih stanja kao što su bolesti srca, dijabetes, astma i artritis.

ČETVRTI TJEDAN PLANA I PROGRAMA ZA MRŠAVLJENJE POTIČE ZDRAVLJE SRCA

U 4.tjednu uz još više orašastog voća, sjemenki i mahunarki uživat ćete i u drugim namirnicama zdravima za srce kao što su riba, voće, povrće, zob i maslinovo ulje. Također ćete jesti manje namirnica bogatih zasićenim mastima, kolesterolom i trans masnim kiselinama. Zbog ovog povećanog unosa onog što trebate i smanjenog unosa onog što ne trebate, ovaj način prehrane održava načela mediteranske kuhinje, izuzetno potiče zdravlje srca.

Crni grah, slanutak, suhi grašak, leća i druge leguminoze bogat su izvor topljivih vlakana i fitosterola koji smanjuju LDL kolesterol. Nevjerojatno je koliko leguminoze pridonose zdravlju srca. Jedna je opsežna studija pokazala da se u osoba koje su jele najviše leguminoza opasnost od bolesti srca smanjila za 82%.
Stručnjaci javnog zdravstva slažu se da se svakodnevnim konzumiranjem orašastog voća i sjemenki smanjuje opasnost od bolesti srca. I to nije sve: brojni antioksidansi iz voća, povrća i maslinova ulja zajedno sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola koja je prvi korak prema obolijevanju od ateroskleroze.

Prva faza mršavljenja kroz 4 tjedna
Druga faza mršavljenja