Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg ljudi izbjegavaju konzumaciju povrća su tradicionalne metode pripremanja povrća koje najčešće rezultiraju prekuhanim, zgnječenim povrćem koje je gotovo bez ikakva okusa. Također je moguće da je takvo prekuhano povrće izgubilo do 80 posto svojih hranjivih tvari! Upravo zbog toga želimo podijeliti s vama metodu kuhanja al dente kao najzdraviji način pripremanja tako da nikada više nećete morati jesi bezokusno i prekuhano povrće. Al dente je brz i jednostavan način pripremanja hrskavog i ukusnog povrća u kojemu je moguće uživati za svega nekoliko minuta. Osim što poboljšava okus, osigurava maksimalno očuvanje prehrambenih vrijednosti.
Koristeći tu metodu, otkrit ćete kako je u svakodnevnu prehranu jednostavno uvrstiti povrće. Postane li vam ono sastavni dio obroka, pripremajući ga kako su to tisućama godina činili u Aziji i mediteranskom dijelu Europe gdje su ljudi poznati po dobrom zdravlju i dugovječnosti, i sami ćete otkriti koje su blagodati.
ZAŠTO MORAMO JESTI POVRĆE SVAKI DAN |
Povrće moramo jesti svaki dan jer nas ono opskrbljuje velikom količinom za zdravlje blagotvornih, u vodi topljivih, vitamina. Naš organizam zahtijeva svakodnevan unos ovih hranjivih tvari jer, za razliku od vitamina topljivih u mastima (kao što su vitamini A, E, D) koji se mogu uskladištiti, vitamini topljivi u vodi (vitamin C i vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12 i folna kiselina) skladište se samo u malim količinama ili se uopće ne skladište. S obzirom na to da ih organizam ne može sintetizirati, nego ih je potrebno osigurati prehranom, vitamine nazivamo "esencijalnim hranjivim tvarima". Visok udjel u vodi topljivih vitamina u povrću samo je jedan od razloga zbog kojeg se u vodiču za prehranu američke Vlade preporučuje unos barem 5 porcija povrća dnevno.
Naš organizam je vrlo prilagodljiv i očito može preživjeti i s manjom količinom, no ne bez dugoročnih posljedica na zdravlje. Posljedice mogu biti prikrivene i neprimjetne određeno vrijeme i često je potrebno dulje razdoblje kako bi se u potpunosti razvile. Međutim, ne mogu se izbjeći. Bez odgovarajućeg unosa povrća, uskraćujemo našem organizmu izvanredan izvor vitamina i minerala neophodnih za odvijanje fizioloških funkcija; jednako kao i izvor prehrambenih vlakana i doslovno tisuća zaštitnih fitonutrijenata, čija se važnost tek odnedavno otkriva znanstvenim istraživanjima. Posljedice nekonzumiranja odgovarajućih količina povrća širokog su spektra, od niske energetske razine do smanjene funkcije imunološkog sustava i brojnih degenerativnih bolesti. Svakodnevna konzumacija povrća može nam osigurati da se osjećamo najbolje što je moguće.
POVRĆE NAM POMAŽE DA OSTANEMO VITKI, PUNI ENERGIJE I ZDRAVI |
Povrće je hrana najbogatija hranjivim tvarima što znači da osigurava najviše vitamina, minerala i fitonutrijenata i pri tome sadržava najmanje kalorija, tako da nas održava vitkima i punima energije. Činjenica da je povrće bogato hranjivim tvarima i siromašno kalorijama, igra značajnu ulogu posebice danas kada je pretilost najbrže rastući čimbenik rizika od bolesti i smrti. Konzumacija hrane siromašne hranjivim tvarima i bogate kalorijama vodeći je čimbenik rizika od pretilosti i lošeg zdravlja. Stoga je i za dobro zdravlje bitno u prehranu uključiti niskokalorične, visoko hranjive namirnice.
Nove studije pokazale su da osobe čiju prehranu sačinjava 55% ugljikohidrata podrijetlom iz povrća, voća i cjelovitih žitarica dnevno, unose 200 do 300 kalorija manje od onih čija je prehrana tipična američke. Te su osobe također imale najniže vrijednosti indeksa tjelesme mase. Konzumacija raznovrsnog povrća kao sastavnog dijela vaših obroka pomaže vam da ostanete vitki i osigurava vam energiju potrebnu da biste uistinu uživali u svakodnevnom životu. Svi mi ovisimo o složenim ugljikohidratima kao izvoru energije i vitalnosti. Škrobna porcija složenih ugljikohidrata pretvara se u glukozu koja naše stanice koriste za stvaranje energije. Međutim, energiju je iz glukoze moguće dobiti samo pomoću vitamina i minerala. Pri tome, najvažniji su vitamini B skupine, vitamin C te mineral cink. Povrće je jedan od najboljih izvora spomenutih hranjivih tvari, važnih za pretvorbu ugljikohidrata u energiju, a ne za njihovo skladištenje u obliku masti. Stoga je konzumacija velikih povrća bogatog složenim ugljikohidratima siguran način koji može pomoći u očuvanju vitkosti i vitalnosti.
Povrće je također jedan od značajnih izvora kalcija, minerala koji igra veliki broj značajnih uloga u organizmu, uključujući ulogu u održavanju zdravlja kostiju.