Pratite nas na Facebooku

Početna » , » Napitci i kako ih pravilno primjenjivati u dijeti

Napitci i kako ih pravilno primjenjivati u dijeti



napici

Potražimo najprije niskokalorične namirnice za čije je razgrađivanje potrebno utrošiti više energije i koje pospješuju potpuniju razgradnju masnih namirnica. Potrebno je da zadovoljavaju ukus i apetit, da ne zamaraju želudac i crijeva, te da ne izazivaju kiselinu, vrenje i zatvor.

Ne preporuča se piti puno za  vrijeme obroka. Višak bilo koje tekućine pridonosi razvodnjavanju probavnih sokova, što nepovoljno utječe na njihovu sposobnost razgrađivanja hrane. Bolje je popiti jednu čašu dobrog vina nego tri ili četiri čaše vode. No, još bi bilo bolje za želudac kad biste svaki drugi dan za vrijeme obroka popili samo jednu čašu vode. U svakom slučaju, ono što budete pili mora biti sobne temperature između 18 i 24 stupnja.Unos ledenih napitaka ili namirnica u želudac zaustavlja njegova lučenja budući da mora prvo zagrijati pristiglu hladnu masu pa tek onda nastaviti sa svojim izlučivanjem.

Popijte jedan čaj od posebne trave četvrt sata prije obroka, jednu čašu napitla za vrijeme obroka, jedan topli napitak (malo ili nimalo zašećeren) poslije obroka te jednu čašu vode ili čaja ili četiri sata nakon obroka.

U dijetama za mršavljenje često se preporučuje piti nekoliko čaša vode između obroka. No morate znati da ukoliko ih sve popijete dok traje probavljanje hrane, tekućina će se pomiješati s probavnim sokovima koji onda neće izvršiti svoj zadatak eliminacije suvišnih tvari. Pričekajte s čašom vode dok se ne završi probavni proces. Pijete ujutro na prazan želudac i pred kraj poslijepodne, oko 17 i 30 ili 18 sati, kad je vaš želudac slobodan.

Ako zbrojite sve što ste popili od jutra do večere, uključujući doručak i čaj pred spavanje, dobit ćete otprilike litru i pol tekućine raspoređene tijekom dana, što je  dovoljno.

Napitci koje smijete piti koliko želite:
  • voda (po mogućnosti prirodna negazirana)
  • indijski čaj
  • razni čajevi od trava s anisom
Napitci koje smijete piti samo u umjerenim količinama:
  • s vremena na vrijeme lagani aperitiv dobre kvalitete
  • u posebnim prilikama kvalitetni šampanjac
Napici koje biste svakako trebali izbjegavati:
  • Pivo
  • Votka
  • Kokteli

 Voćni kokteli, povrće i biljke



Ove voćne koktele možete piti svaki dan prije večernjeg obroka, 15 minuta prije jela.
  • sok od 1 mandarine: 1 jušna žlica negazirane mineralne vode, 2 jušne žlice čaja od bazge, malo cimeta
  • sok od pola grejpa: 1 žličica lavandinog meda, 1/2 čaše hladnog indijskog čaja
  • 1/2 čaše soka od svježe rajčice: 3 žlice juhe od mrkve, malo muškatnog oraščića
  • 1/2 čaše svjetle nesoljene juhe od povrća (mrkva, celer, poriluk) 1/2 čaše soka od svježeg ananasa
  • 1/2 čaše soka od naranče, 3 jušne žlice hladne lagane kave
  • 1 čaša čaja od ribizla, 3 žlice soka od grožđa
  • 1/2 čaše soka od jabuke (bez šećera), 3 žlice soka od limuna
  • 1/2 čaše soka od grejpa, 1/4 čaše negazirane vode, malo vanilinog šećera
  • 1/2 čaše nesoljene juhe od mahuna, 1/2 čaše čaja od anisa, malo šećera u prahu
  • 1/2 čaše čaja od metvice, 1 žličica soka od marelice, nekoliko kapi soka od limuna