Nekada je cimet bio skuplji od zlata, a danas nas podsjeća na bakinu kuhinju,kuhano vino, domaće kolače i blagdane. Koristimo ga povremeno, pa čak i u kozmetici, no ne znamo zapravo na koliko ga načina možemo koristiti i čemu služi.
OPĆENITO O CIMETU |
Sa medicinskog stajališta, cimet se preporuča za bolju moždanu funkciju i pamćenje, Pomaže u probavi i štiti od raka debelog crijeva, ulkusa želudca, snižava krvni tlak, a dijebetičarima se preporuča pola žlice cimeta svakog jutro zbog katehina i epikatehina koji aktiviraju inzulin.
Cimet je prepun antioksidansa i ima antibakterijsko djelovanje pa se preporuča u borbi protiv ispadanja kose i raznih infekcija,posebice gljivičnih, zbog eugenola i cinamaldehida te se pokazao djelotvornim protiv bakterije Escherichije Coli.
Cimet je odličan izvor aminokiselina, enzima,mangana, željeza, kalcijuma, bakra,vitamin B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, natrij, kalij, fosfor, magnezij, cink, jod,, krom, selen, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2),prema tome konzumacija cimeta nikako ne može škoditi. Ako ne želite mršaviti, svakako razmislite da ga malo češće koristite upravo zbog sastojaka.
CIMET DIJETA |
U čaši tople vode izmiješajte žlicu meda i žlicu cimeta i pijte na prazan želudac, nekoliko tjedana. Med nemojte miješati u vrelu vodu, jer gubi svoja svojstva. Može se piti i navečer, ukoliko imate visoku razinu triglicerida i želite smanjiti masnoće u tijelu. Dobra stvar kod ove dijete je što možete jesti i dalje normalno.
Mi vam naravno toplo preporučamo promjene u prehrani i vježabnje, jer uz cimet dijetu i stare navike, nećete stići do željene težine i izgleda. Ukoliko vam dosadi kombinacija sa vodom, pokušajte sa običnim bezmasnim jogurtom.
Recept za napitak sa cimetom:
- 2 veće ili 3 manje jabuke
- 2 štapića cimeta
- 2-3 šalice vode
Ovim napitkom jačate metabolizam i detoksirate tijelo. Kalorija gotovo nema, tako da je odlična pri mršavljenju. Ugodnog je okusa i pun energije. Pripremit ćete ga tako da prvo operete jabuke i nasjeckate na male komadiće, pomiješati sa cimetom i staviti u posudu preko noći da se okusi prožmu.
Po želji možete doadti limunova soka ili naranču, a napitak ne morate dodatno šećeriti jer med fruktozu (oko 41%), glukozu (34%) i saharozu (1-2%). Za one kojima tijekom dijete najviše nedostaju slatkiši, ovaj napitak može biti praktična zamjena za slastice.