Pratite nas na Facebooku

Početna » » Salata od crvenog kupusa

Salata od crvenog kupusa

crveni kupus

Čak ako pirjanje nije način na koji biste inače pripravili kupus, preporučujemo vam da probate. Zdravo pirjanje kupusa je zabavno, a mislimo da će vas dodatni okus vrlo ugodno iznenaditi. Jednostavan mediteranski preljev pojačat će izdašan slatki okus.

Sastojci: 
  • 1 glavica crvenog kupusa
  • 5 žlica pilećeg ili povrtnog temeljca s niskim udjelom natrija
Mediteranski preljev:
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 srednje velik režanj češnjaka
  • morska sol i papar po želji
    Priprema:
    1. Kupus narežite na četvrtine, pa na rezance širine 6-7 mm i ostavite da odstoji. 
    2. Protisnite ili nasjeckajte češnjak i ostavite ga da odstoji barem 5 minuta.
    3. Poprskajte ga 1 žlicom limunova soka prije pripremanja, da ne poplavi
    4. U tavi od nehrđajućega čelika, na vatri srednje jakosti zagrijte 5 žlica temeljca. Kada zakipi, dodajte mu kupus i poklopite. Želite li da bude al dente, nemojte ga kuhati dalje od 5 minuta.
    5. Prebacite ga u zdjelu. Kupus će biti ukusniji ako ga s ostalim sastojcima izmiješate dok je još vruć. (Mediteranski preljev nije potrebno pripremati zasebno.) Istraživanja pokazuju kako se karotenoidi, koji se nalaze u hrani, najbolje absorbiraju kad se konzumiraju s uljima
    6. Po želji: Okus ćešnjaka ublažit ćete ako ga dodate 2 minute prije kraja pirjanja

    RECEPT ZA 2 OSOBE

    3 SJAJNA PRIJEDLOGA POSLUŽIVANJA KUPUSA:

    • Najpopularniji: Pripremite zdravo pirjani crveni kupus za samo 5 minuta pa dodajte naribani đumbir, rižin ili jabučni ocat, tamari (sojin umak) i sezamove ili pržene suncokretove sjemenke.
    • Dodajte pirjanom kupusu kozji ili feta sir.
    • Kupus s kuminom. 5 minuta zdravo pirjan crveni kupus stavite u veliku zdjelu kao i 1 žličicu kuminovih sjemenki i 1 žlicu dijonskoga senfa.
      DRUGI NAČINI PRIPREMANJA KUPUSA:
    • Jednostavan pikantni burito: Čitave listove kupusa lagano parite 2 minute. Punite ih crnim grahom, rižom, sjeckanim korijanderom te po želji soli i papra. Stavite na tanjur i prelijte začinjenim umakom od rajčica.
    • Sarma: Čitave listove kupusa kratko parite pa ih punite svojom omiljenom mješavinom riže i povrća. Prelijte gotovim umakom od rajčice i ribanim parmezanom. 5 minuta grilajte u pećnici.